2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány az egyetlen

A jelenlegi pártelnök, Gyurcsány Ferenc az egyedüli jelölt az MSZP elnöki posztjára - erősítette meg az MTI információját Lendvai Ildikó, a kongresszusi jelölőbizottság vezetője a testület pénteki ülése után.
2009. március 6. péntek 20:20 - HírExtra
A két elnökhelyettesi posztra hárman, Juhász Ferenc és Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettesek, valamint Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője pályázik - ismertette a jelölőbizottság döntését az elnök. Hozzátette: Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István mostani alelnöknek Mesterházy Attila elnökségi tag lesz a kihívója.

Lendvai Ildikó elmondta: a jelölőbizottság azt javasolja a március végi kongresszusnak, hogy a meg nem választott elnökhelyettes automatikusan váljon alelnökjelöltté, vagyis végül öt alelnök közül fog választani az MSZP legfelső döntéshozó testülete.

A bizottság elnöke közölte: a testület ülésén meghallgatták a jelölteket, akik mindannyian megerősítették, hogy vállalják a megmérettetést.

Lendvai Ildikó azt mondta, hogy az országos elnökség 14 helyére 26 jelölés történt. Megjegyezte: az MSZP parlamenti frakcióvezetője hivatalból tagja az elnökségnek.
Hozzátette: ifjúsági kvóta alapján elnökségi tagjelölt - Ujhelyi István alelnökjelöltön kívül - Varga László, a Societas elnöke, Bárándy Gergely és Szabadkai Tamás országgyűlési képviselő, Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő, valamint Márton Roland, az MSZP Fejér megyei párttagja. Női kvótán elnökségi tagjelölt Havas Szófia parlamenti képviselő, Herczog Edit európai parlamenti képviselő, Szabóné Müller Tímea országgyűlési képviselő, Tüttő Kata fővárosi képviselő, valamint Vadai Ágnes államtitkár. A női kvótába beleszámít Lamperth Mónika jelölése is - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó elmondta: ugyancsak elnökségi tagjelölt Gőgös Zoltán államtitkár, Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, Puch László, a párt Baranya megyei elnöke, Sós Tamás Heves megyei elnök, Szabó Vilmos országgyűlési képviselő, Tóbiás József parlamenti frakcióvezető-helyettes, Török Zsolt országgyűlési képviselő és Veres János pénzügyminiszter.

A politikus megjegyezte, hogy a jelenlegi elnökségi tagok közül egyedül Gráf József földművelésügyi miniszter nem vállalta a jelölést. Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy Mandur László elnökségi tag nem kapta meg a jelölőbizottságtól a szükséges számú szavazatot, így ő sem szerepel a jelöltek között.

Lendvai Ildikó közölte, hogy a választmányi elnöki posztra a tisztséget jelenleg is betöltő fővárosi Simon Gábor az egyedüli jelölt, és ugyancsak egy jelölt van az országos etikai bizottság élére: a mostani vezető a miskolci Simon Gábor. Hozzátette: pénztárnoknak a posztot eddig megbízottként betöltő Brecskáné Nagy Máriát jelölték.

Mint mondta, Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöki posztjára ketten pályáznak: a testület mostani vezetője, Keller László államtitkár, valamint Tukacs István kormánybiztos.

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a bizottság ülésén jelöltté az válhatott, akit a testület egyharmada támogatott, de a kongresszuson is jelöltté válhat bárki, aki megszerzi a küldöttek egyharmadának támogatását.

A párt honlapján olvasható alapszabály szerint a jelölőbizottságban a küldöttek a csoport létszámának megfelelő arányú szavazati joggal rendelkeznek.

A március 21-22-i kongresszuson - a kétévente szokásos tisztújítás mellett - döntenek a párt 66 fős európai parlamenti (EP) választási listájáról.

Az MSZP EP-listáját Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő vezeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását