2024. május 10. - Ármin, Pálma

Orbán Széchenyi nyomdokában

Egy hétfői sajtótájékoztatón, Orbán Viktor elmondta, hogy nem a világválság a probléma, hanem a politikai válság. Ha Gyurcsány lemondana és új választás lenne, minden egycsapásra megoldódna. Nézzük hogyan is gondolná ezt elmagyarázni a világ többi részén.
2009. március 2. hétfő 19:29 - Pásztor Balázs
A nagy felismerés

Orbán Viktor nyugtalanul forgolódott ágyában, összegyűrve az Árpád-kori királyok arcaival hímzett takaróját. Most nem a lidérces álom, 2006 öszödi szelleme kínozta, nem is az adócsökkentés kísértése mardosta lelkét, hanem egy roppant égető kérdés nyomta billoggát pihenésére. A nagy kérdés: Mi a baj Magyarországon? És ehhez kapcsolódva: Hogyan lehetne megoldani az ország problémáit? Vagy: Tényleg jól mutatna a fejemen a korona?

Annyira összetett és bonyolult kérdés, a válasz mégis itt kavarog a felszínen - érezte. Kavarog, formálódik, ki akar bújni, így nem hagyja nyugodni az elmét. Pár perc elteltével a pártvezér teste hullamerevségbe dermedt, majd gólemként emelkedett ültébe. Szemei tágra nyílva tekintettek hálószobájára, arcán értetlenkedő döbbenet terült el, ami lassan változott át a felismerés édes-kegyetlen mosolyára. Hát persze! Gyurcsány!

Minden kezdet nehéz

Mivel már tisztában volt a válasszal, minden baj okozójával, tudta jól tennie kell valamit. A baj az volt, hogy Magyarországon már csak az elvadult pártfanatikusok hittek neki - ahogy a pátvezéreknek általában - így tudta jól, nem itthon kell keresnie a megoldást. Épp a Parlamentbe tartott - így tett zsebre némi aprót, arra az esetre ha Fletó megint felszólalna, és ki kellene menni az egész pártnak a büfébe - amikor belé hasított a felismerés. Közölnie kell a világ vezetőivel, hogy Magyarországot egy olyan személy vezeti, aki még a fekete csütörtök szelleménél - vagy annak jelenkori megtestesülésénél - is rosszabb!

Eltervezte az indulást, előkészítette drága adófizetői pénzen üzemeltetett autóját, bejelölte az útvonalat, és lefoglatatta a jegyeket. Az időközben elfelejtett sajtótájékoztatón még benyögte az igazságot, de tudta jól, hogy itthon már nem hallják meg az igaz szavakat. Felöltötte kedvenc külföldi diplomata-öltönyét - amit oly gyakran, néha váltás nélkül visel -, kitűzte kokárdáját, leellenőrizte a látogatásoknál szokásos ajándékhalmazt, majd batyuját hátára vetve Széchenyihez hasonlóan elindult bejárni a világot - a germánokkal kezdve.

Hőseposz, első fejezet: Találkozás az anyafarkassal.


Az angyalnak nevezett Merkel barlangjába veszélyes volt belépni, de a bátor vándor nem félt semmitől, hajtotta a szent cél, az új választások kiírása. Mikor végre szembesült az öreg matriarchával, nagy tisztelettel nyújtotta az ajándékot, és csak óvatosan kezdett rátérni a témára. Mikor az odavetett világválság-húst már elég ideje rágcsálta a bölcs ragadozó, akkor batyujába nyúlt és elővette a Gyurcsány-aktát.

Az anyafarkas türelmesen hallgatta a világot válságba sodró, Magyarországot tönkretevő, recessziónál is rosszabb miniszterelnök történetét, majd megkérdezte a vándort, mi lenne az ő alternatívája Hungáriának. A vándor leizzadt, tudta hogy nem szabad ezt a kérdés megkapnia, de kinyögte az egyetlen választ, ami a batyujában lapult: „adócsökkentés.” Adócsökkentés? - kérdezte az anyafarkas, higgadtan, de pár pillanattal később már felborzolt kültakaróval, morrintva ismételte meg a kérdést: „adócsökkentés?!!” A reakció nem csoda, hisz ez ellen harcolt a britonokkal, és a gallokkal, de ez nem sokat számított a meggondolatlan vándornak - hanyat homlok menekült, egyenesen az említett gallokhoz.

Második fejezet: Sárközy, a gall

A magyar vándor védelmet nyert az dicső gallok tornyos fellegvárában, a mindig buja Párizsban. Bár már nem druidák főzték a csodalötyit, hanem hatalmas gyárak ontották magukból a GDP százalékokat jelentő varázsfüstöt, de így is elképesztő volt a látvány. Rövid pihenő után már a következő nap látogatást kért a gallok vezérétől, méghozzá „kiemelt fontosságú nemzetközi ügyben”. Nem kellett csalódnia, még aznap audienciát kapott.

Sárközy, a gall, minden gallok ura hatalmas trónnusán fogadta a vándort, és szívélyes, közvetlen modorba érdeklődött, hogy vajon mily ügy bírhat ekkora fontossággal. Obrán kis világválság-kitérő után gyorsan rátért a Gyurcsány-faktorra és annak esetleges világpusztító hatásaira. Itt az alternatív megoldásként említett adócsökkentés is vállveregető karokra talált, és nagyon úgy tűnt, hogy minden gallok gallja megérti a világ nagy problémáját. Egészen addig, amíg a nagyobb empátia felkeltése végett a vándor meg nem találta említeni: „végül is ön is magyar, nemigaz?”.

Sarkozyt mintha szíven szúrták volna, úgy dermedt meg, majd fordult márványmaszk-szerű arccal a pártelnök felé. „Én francia vagyok!” - jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon. „De hát a neve, meg a származása...” - próbálkozott a vándor, de csak egy szigorú pillantást kapott válaszul. „Hisz mindketten hasonló gondokkal küzdünk...” - halászta elő utolsó ütőlapját Viktor - „... nálunk a cigánykérdés, önöknél a feketék és egyéb bevándorlók kérdése”. Ekkor a gall vezér arca visszaállt normális, hivatalos változatára és szenvtelen hangon közölte: Önöknél nincs cigánybűnözés, nálunk nincs bevándorló-probléma, elnézést de most dolgom van, köszönömhogyjöttviszlát!” - és a magyar vándor már kinn is találta magát a kapuk előtt. Lehajtott fejjel ballagott tovább Amerikába.

Harmadik fejezet: Obama, az igazságos

A régi romjain épített újvilág gyorsan elragadta a vándort, de sikerült kieszközölnie, hogy a második nemzeti diplomata legyen, akit a legvidámabb Barack megtisztel fogadásával. A pár nap várakozás hamar eltelt, és mire kettőt pislantott, már ott is állt a világ legnagyobb országának afroamerikai vezetője előtt.

„Change” -fogadta az elnök. „Szebb jövőt!” - válaszolt Orbán, majd elkezdte elmesélni, hogy miként függ össze Fleto tisztsége a világválsággal, és hogyan nőhet a személyi probléma még ezen is túl. Obama érdeklődve hallgatta - az adócsökkentésre ellenérveként felhozta a kormány által kezdeményezett „buy Hungarian!” programot - majd a beszámoló végén áthatóan ránézett a vándorra. „Minálunk változás volt a politikában. Mégpedig az hogy nem hazudunk. Viktor Orbán, hazudott ön?” - „Természetesen nem!” - vágta rá a vándor. De ekkor az elnök mögött lévő fal egy hatalmas kivetítővé változott, és önmagát látta premier plánban, 2006-ban, közvetlen az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, amikor rezzenéstelen arccal ezen szavakat mondta: „Én sosem hazudtam!” A kis vándor megmerevedett, szívét félelem öntötte el. Az „én nem, én nem...„ hebegését az egyre félelmetesebbnek tűnő elnök szavai nyomták el. „Az FBI mindet tud magáról. Viszlát!”

Negyedik fejezet: Tiszta megoldás


A vándor lábait nyakába szedve menekült a lehetőségek hazájából, és meg sem állt a biztonságosnak tűnő Iránig. Kétségbeesett lépésként elhatározta hogy legalább őket megpróbálja meggyőzni, de tudta jól, hogy nem az elnököt, hanem a legfelsőbb vezért kell megkeresnie. Egy hetet töltött a helyi szokások, illem, vallás, és diplomácia áttanulmányozásával, majd elhatározta magát a kezdeményezésre. Legnagyobb meglepetésére a vezér rögtön fogadta, sőt még érdeklődőnek is tűnt, amikor felhozta a „világ lépfenéjét”.

Ali komoly arccal bólogatott, látszott rajta, hogy ő egyedüliként, mindenféle adócsökkentés és származási vita nélkül felfogta a helyzet súlyosságát. Majd egy apró dobozért nyúlt és azt felnyitva, szertartásosan átnyújtotta Orbánnak. „Ha tényleg komolyan gondolod és igaz amit mondasz, akkor nyomd meg azt a gombot.” A vándor belenézett a bölcs szemekbe, majd mikor megbizonyosodott róla, hogy csak ekkor fognak hinni neki, akkor megtette, amit a vezér kért tőle.

Ali rituálisan visszavette a szelencét, visszacsukta tetejét és visszahelyezte azt a polcra. Majd elkényelmesedett a karosszékében és oldalra fordulva bekapcsolt egy monitort. A vándor várakozva, majd értetlenül nézett rá. „És most?” Választ csak fél perc elteltével kapott. „Most végignézzük a kísérleti atomrobbantásunk eredményét. Nincs Gyurcsány, nincs Hungary, nincs probléma!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását