2024. április 28. - Valéria

Katasztrófa elé nézhet a kínai társadalombiztosítás

Kína társadalombiztosítási rendszerére nézve egyre nagyobb terhet jelent a különböző krónikus betegségekben szenvedők arányának növekedése.
2009. február 28. szombat 17:35 - HírExtra
A világ legnépesebb országában az átlagéletkor növekedésével a magas vérnyomásban, a szív- és érrendszeri betegségekben, illetve a diabéteszben szenvedők aránya is növekszik. Kínában jelenleg 260 millió embert, azaz a lakosság mintegy 20 százalékát érinti valamilyen krónikus betegség, amely öt év alatt 4,9 százalékos növekedést jelent.

Az utóbbi évtizedben az idült betegségekben szenvedők száma évente 10 millióval emelkedett.

A kínai kormány megbízásából mintegy 200 ezer ember részvételével végzett országos vizsgálatból kitűnik, hogy tíz év alatt megkétszereződött a szívinfarktusok és a rákos megbetegedések száma, a magas vérnyomással és cukorbetegséggel kezeltek száma a háromszorosára emelkedett.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere komoly kihívások előtt áll" - olvasható a kínai Egészségügyi Minisztérium jelentésében.
Zsao Ko-csin (Rao Keqin), az egészségügyi tárca statisztikai igazgatója kiemelte, hogy a kínai egészségügyi rendszer fejlesztése ellenére a személyzet képzése továbbra sem kielégítő.

Az egészségbiztosítási rendszer kiterjesztése a vidéki földművesekre az ellátás hozzáférhetőségében és a magas költségek elleni harc terén eredményezett jelentős javulást.

A kínai kormány január végén bejelentette, hogy az elkövetkezendő három évben 850 milliárd jüant (29 ezer milliárd forintot) kívánnak az egészségügy reformjára költeni annak érdekében, hogy az 1,3 milliárd lakosú országban mindenki számára hozzáférhető és megfizethető egészségügyi ellátást biztosíthassanak.

A kínai gazdaság növekedésével a lakosság életmódja is változik, az emberek hosszabb életet élnek, s ezzel együtt a különböző krónikus betegségek is kialakulnak - mondta Csen Jü-tö (Chen Yu-De), a Pekingi Egyetem professzora, hozzátéve, hogy korábban az emberek belehaltak a különböző idült betegségekbe, most pedig ezekkel élnek hosszú életet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását