2024. április 27. - Zita

Jótékonysági est az iskoláért

A mezőségi Válaszúton működő szórványiskola és a Kallós-múzeum javára rendeznek jótékonysági estet szombaton a fővárosban. Mindkét intézményt a Kallós Zoltán Alapítvány hozta létre.
2009. február 25. szerda 12:20 - HírExtra
Az est első részében a válaszúti gyermekek és a Príma-díjas Óbudai Népzenei Iskola növendékei énekelnek, majd a tervek szerint Kallós Zoltán világhírű néprajzkutató is színpadra lép dalaival - mondta el Kobzos-Kiss Tamás, a szervező óbudai intézmény vezetője.

A színpadi programot - amelyen a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes is közreműködik - a népzenei iskola tanárainak műsora zárja. Az est ezután táncházzal folytatódik, amelyen a kolozsvári Tarisznyás Együttes muzsikájára rophatják a táncoslábúak.

A rendezvényen aukciót is tartanak neves képzőművészek alkotásaiból a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

A Kallós Zoltán Alapítványt 1992-ben hozta létre Kallós Zoltán néprajzkutató. Az alapítvány oktatási, szociális, kulturális téren fejti ki tevékenységeit. Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét gondozza, nyári kézműves, népzene- és néptánctáborokat szervez, valamint szakképzést, továbbképzést tartanak pedagógusoknak, mezőgazdászoknak. Legjelentősebb állandó tevékenysége a környékbeli szociálisan hátrányos helyzetű 4-10 éves gyerekek nevelése és oktatása bentlakásos rendszerben.

A válaszúti szórványkollégiumban az oktatás tíz éve indult, négy gyermekkel. Most négy osztállyal és négy tanerővel működnek. Az óvodásokkal együtt hetven gyermek jár hozzájuk, közülük negyven a bentlakó, olyan helyekről, ahol nemhogy magyar, de még román iskola sincs.
A jótékonysági est fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását