2024. május 19. - Ivó, Milán

Ezt elcseszték - szétrohad az egész város!

Újváros, sportváros – szólt a rigmus a boldog szurkolóktól nem is oly rég még Dunaújváros nem egy sportpályáján. Azóta a város sportja szó szerint lerohadt – valamit nagyon elszúrtak a Duna partján. Törvényszerű lenne a leépülés?
2009. február 24. kedd 19:29 - Gedei Szilárd

Sportváros lerohad

A kézislányok maradéka – akik még mindig reménykedtek abban, hogy megkaphatják az elmaradt hat havi fizetésüket – is megunták a napokban: az edzővel, Imre Vilmossal együtt búcsút mondtak a klubnak. Maradtak az amatőrök, az ifik. Szép lassan megszűnt a labdarúgás is a városban – a hetekben tettek lakatot a kapukra a stadionban. A város sportszeretői azonban hiába sírtak, sírnak: a város nem tudja eljátszani a megmentő szerepét. Nem tudja ugyanis, hogy azt hogyan kell.

A város ugyanis a Dunaferr pénzeinek elapadásával nehéz helyzetbe került: az eddig is minden évben 200 milliós támogatást a csapatoknak juttató önkormányzat megkapta a nyakába a létesítmények fenntartásának költségeit is. Nem sok az, cirka 300 millió per év. De honnan? Hát ez az.

Már nincs bajban a Sportváros. Baj ott van, ahol lehet még valamit veszíteni. Az újvárosi sportot ugyanis ma már csak egy a semmiből előtűnő tisztalelkű befektető menthetné meg. Magyarországon azonban mostanában nagyon kevés a tisztalelkű, a semmiből előtűnő befektető – lám a Fradit is angolok pénze mentette meg. Nem most kell sopánkodni azon, hogy nincs pénz a sportokra, ugyanis teljesen természetes, hogy nincs.

Sportváros nem tanul

Akkor kellett volna előre gondolkodni, a várható eseményeket számba venni, a hosszú távú terveket elvégezni, amikor még majdnem hogy minden rendben volt. Miért gondolták azt a város és a sport vezetői, hogy a tíz évvel azelőtt is elavultnak számító modellt kell továbbvinniük? Hiszen ami működött a szocializmusban az valami csoda folytán még működött a kilencvenes években is, de ma már akkor sem lenne érdemes működtetni, ha még meg lenne rá a lehetőség.

Ma az tud fennmaradni, aki tisztában van a modern sportfinanszírozás lehetőségeivel, s nem fél azokat kihasználni. Aki el tud vonatkoztatni a teljesen természetes módon befolyó, „nekünk jár” felfogással várt pénzek világától. Ha bezár az üzem, bezár az üzemi sportpálya is…

Mégis a város vezetői – nem a mostani, az összes eddigi – a hibásak. Azért rohadt le Dunaújváros sportja az elmúlt években, mert nem jöttek rá időben a tisztelt elöljárók, hogy öt kimagasló csapatot négy sportágban nem tud eltartani egy 55 ezres város. Még akkor sem, ha Sportvárosnak hívják magukat. S jogos, persze, hogy jogos a felvetés is: vajon akkor melyik sportágnak kellett volna azt mondaniuk, hogy „már elnézést, tudjuk mi, hogy nektek is jár, de…

Sportváros eltűnik?


Nagyon jól tudjuk, hogy működik ez: járni jár, de nem jut. Mindenkinek járt tehát annyi támogatás, amennyi az éhenhaláshoz pont elég volt.

S most csodálkoznak, hogy már egyesek megkérdőjelezik az „Újváros, sportváros” kijelentés helyességét is. Tisztelt Kálmán András polgármester úr, tessenek szépen visszaadni a Sportvárosi rangot, vagy adják át olyan városnak, ahol egy vagy maximum két egyesület működik, de az működik – pont annyi, amennyit egy vidéki kisváros elbír.

Csakhogy nem döntöttek időben. Már késő.

Most már azt tessék eldönteni, hogy melyik lesz a következő sportág, amelyik eltűnik a nagy és dicsőséges Sportváros még mindig vasport okádó, de pénzt nem hozó kéményei alól…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását