2024. április 26. - Ervin

Ahol kétmillióan haltak meg

A Thaiföld és Vietnám közt fekvő dél-ázsiai ország épp múltját próbálja feldolgozni, ám közel sem egyszerű kétmillió ember húsz évvel ezelőtti halálát bírósági úton megoldani. Bár a per kezdete hatalmas lépés, Kambodzsa továbbra is szenved.
2009. február 20. péntek 19:37 - Pásztor Balázs
Történelmi előzmények Pol Pot-ig

Kambodzsa, mint ország
Az ország 181,035 km2-en terül el, és körülbelül 13,5 millió ember lakja. A szegénység felszámolás alatt van, amit jól mutat az átlagosan egy főre jutó 606 dolláros nominális jövedelem - ami azért messze az európai átlag alatt van. Legfőbb exportcikkei a rizs, különböző halak, gumi, fűrészáru (ami sajnos nagyfokú erdőirtással jár) és az olcsó ruhaneműk. Gazdaságuk gyorsan nő, az infláció alacsony. A terület alatt felfedezett olajat és földgázt várhatóan 2011-től kezdik el kitermelni.
Kambodzsa időszámítása Krisztus keresztre feszítésének ideje körül kezdődik. Az ekkori Funan-birodalom Kínával gyenge függőségben állt és Srí-lankáról jött Buddhista szerzetesek terjesztették szét az országban a mára legősibb fennmaradt Buddhista irányzatot, a Theravadát (a lakosság 95 százaléka a mai napig e hitet követi). A 6. században ehhez csatlakozott a Kambodzsa északi részét is magában foglaló Cselna-állam, amely vallás tekintetében hindu volt (később muzulmánok is betelepültek, de egyik vallásnak sem maradt mára jelentős mennyiségű képviselője).

Az igazi áttörést - amelyre a mai napig büszkék, és amelyet a vörös rezsim is átvett - a Khmer-birodalom jelentette, amely a 8. századtól virágzott és sok száz évig a terület legerősebb államának számított, hatalmas területeket meghódítva (a khmer szó a Kambodzsában élő népcsoportot jelöli, akik a mai népesség 90 százalékát teszik ki). A 13. századtól egyre gyengülő, belső viszályokkal is küzdő birodalom 1432-ben szenvedett végérvényes vereséget: ekkor feladták a fővárosukat, Angkort, és a székhely átköltözött Phnompenbe (ami máig maradt a királyság fővárosa).

Az elkövetkező négyszáz évben thai-i (akkor Sziám) és vietnámi királyok hatalma érvényesült az országban, sőt sokszor a háborúikat is Kambodzsában vívták, elpusztítva ezzel a khmer nép egy részét. 1863-tól szépen lassan francia gyarmatsorba süllyedt a terültet (Indokína néven), amit csak japán megszállása szakított meg 1941-ben. Bár a háború lezártával Kambodzsa kikiáltotta függetlenségét, de ennek ellenére ismét Franciaország okkupálta. Igazi függetlenségét csak 1953 végén, hosszas tárgyalások folyamán nyerte el.

A kommunisták felemelkedése

Kambodzsa alkotmányos monarchia lett, vagyis a 120 tagú nemzetgyűlés mellett a király is beleszól az ország politikájába - sokkal aktívabb mértékben, mint mondjuk Angliában (ez a gyakorlat ma is). 1965-ben (ekkor már javában folyt a vietnámi háború) vietnámi kommunisták érkeztek az országba, ami az ottani kommunista irányvonal erőteljes megerősödését szolgálta. Az USA-ellenes tüzet csak tovább szította az a ’69-ben indult, főkent civil áldozatokat követelő, több tízezer ember halálát okozó amerikai bombázássorozat, ami a kambodzsai kommunista célpontokat támadta (a bombázásnak csak 1973-ban lett vége).

Eközben a király mindent megtett azért, hogy a vietnámi konfliktus ne terjedjen át Kambodzsára: emiatt az alapból kommunista-ellenes uralkodó megtagadta az amerikaiakkal való együttműködést - így CIA elkezdte megtervezni az eltávolítását.

Csakhogy 1970-ben, amikor a király gyógykezelésre külföldre utazott, a kommunisták sikeres puccsot hajtottak végre - nem épp a CIA tervei szerint. Ám a nép jó része nem egyezett bele a változásba, így polgárháború kezdődött. A kommunistákat (akiket az uralkodó Vörös Khmernek nevezett) Kína, az ellenzőit Amerika támogatta - ahogy az több helyen is megtörtént a hidegháború folyamán. Végül egyre erőteljesebb Vietkong segítséggel a kommunisták kezdték átvenni a hatalmat, és 1975 árpilis 17-én (kambodzsai újév napján) bevették a fővárost. Az esemény véget vetett a polgárháborúnak, de egy sokkal véresebb időszak kezdődött: Pol Pot és a Vörös Khmer rémuralma.

Kétmillió halálsikoly

Ki az a Pol Pot?
Eredeti nevén Saloth Sahr (a Pol Pot név a francia Politique Potentielle kifejezés rövidítése) 1925-ben született, Kambodzsában végezte tanulmányait, majd Párizsban nevelték bele a kommunista eszméket. Hazatértekor harcolt a Kambodzsát megszálló franciákkal, majd 1963-ban a helyi kommunista párt első embere (főtitkára). 1976-79 között Kambodzsa miniszterelnöke, majd ’75-79 között az ország diktátora. Bukása után húsz évvel halt meg békében, egy erdei kunyhóban.
Az elmélet egyszerű, ám józanésszel felfoghatatlan volt: egy lépéssel teremtsük meg az ideális kommunizmust. A „nagy ugrásnak” nevezett terv gyakorlati változatát már korántsem fogadták annyira éljenezve az emberek, mint a fővárost „felszabadítókat”. Minden tulajdont államosítottak, betiltották a pénzt, új évszámolást vezetett be (Pol Pot uralkodásának kezdete volt a 0.-év, akárcsak Észak-Koreában, ahol ez ma is érvényes) és a városból kiűzték az embereket falura. Majd elkezdtek kiirtani mindenkit, aki a rendszer ellensége volt: az értelmiségit (tanárokat, orvosokat), a szakképzett embereket (mérnököket, kereskedőket), a vallási vezetőket és szerzeteseket. De elég volt, ha valaki túl választékosan beszélt, vagy szemüveges volt - már ment is az egyik földre 12 órát robotolni. Az ilyenek rabszolgának számítottak, megölésük, kínzásuk nem volt bűn, inkább csak szórakozás.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását