2024. április 27. - Zita

Szili fázhat rá a kormány válságkezelésére

Szili Katalin lehet a kormány válságkezelésének vesztese a pécsi időközi polgármester-választáson - áll a Nézőpont Intézet MTI-hez szerdán eljuttatott gyorselemzésében; Szili Katalin múlt kedden azt mondta az MTI-nek, hogy még nem döntött, elindul-e a po
2009. február 18. szerda 23:34 -
Az MSZP pécsi küldöttértekezlete február 24-én dönt a párt pécsi időközi polgármester-választáson induló jelöltjeiről - közölte az MSZP baranyai irodavezetője az MTI-vel szerdán.

A Nézőpont Intézet szerint a népszerűtlen, az adóterhet növelő intézkedések támogatása Szili Katalinnak "kellemetlenséget okozhat" a választáson. Éppen a kormányfő egyik legismertebb belső kritikusának számító házelnök lehet az első szocialista politikus, akinek a pécsi időközi polgármester-választás kampányában, május 10-én közvetlenül a választók előtt kell megvédenie a kabinet intézkedéseit.

Szili Katalin helyzetét az is nehezíti, hogy az eddig megismert egyik legjelentősebb változás, a 13. havi nyugdíj eltörlése és beolvasztása azt a választói csoportot érinti érzékenyen, melynek körében az MSZP-nek még jelenlegi népszerűtlensége mellett is van veszítenivalója - vélekedett a Nézőpont Intézet.

A stratégiai elemző és tanácsadó cég ugyanakkor valószínűsítette, hogy nem alakul ki a szocialista pártban belső megosztottság a kabinet intézkedéseinek támogatása ügyében. A belső ellenzéknek ugyanis nem érdeke, hogy konfliktust vállaljon a 2010-es választás pártlistájáról is döntő Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A Nézőpont szerint a kormány újonnan bejelentett intézkedései közt lehetnek taktikai elemek is, melyekről a miniszterelnök később mégis lemondhat. Ilyen lehet az ingatlanadó, melynek bevezetésével már többször, legutóbb 2007 nyarán sikertelenül próbálkozott a kabinet.

Pécsett Tasnádi Péter halála miatt kell időközi
polgármester-választást tartani, a voksolást május 10-re tűzte ki a helyi választási bizottság. Eddig a fideszes Páva Zsolt és a
szocialista Juhász István jelezte indulási szándékát, utóbbi
függetlenként vállalná a megmérettetést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását