2024. május 17. - Paszkál

A Fidesz mihamarább szigorítaná a Btk-t

A Fidesz biztonsági és rendvédelmi munkacsoportja azt javasolja a párt frakciójának, hogy minél hamarabb, akár már a jövő héten nyújtson be javaslatot az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására - mondta el a testület alakuló ülését köv
2009. február 12. csütörtök 19:45 - Hírextra
A képviselő hozzátette, azt kérik az országgyűlési képviselőcsoporttól, hogy javasolják, az Amerikai Egyesült Államokban már létező, úgynevezett három csapás törvényt beillesztését a magyar jogrendszerbe.

Elmondása szerint a törvény az Egyesült Államokban arra irányul, hogy aki súlyos vagy erőszakos bűncselekményeket követ el és ezt visszaesőként három alkalommal megteszi, az automatikusan életfogytiglanira ítélendő.

Hozzátette: ezt a rendszert a bűnözés visszafogására vezették be és Kalifornia államban, ahol a legszigorúbb formában alkalmazzák az évente ismertté vált 8,8 millió bűncselekmény száma 6,5 millióra csökkent.

Különösen fontosnak nevezte, hogy az erőszakos és a súlyos, illetve a fiatal- és gyermekkorúak, valamint az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében fontolja meg az Országgyűlés a törvény átültetésének lehetőségét.

A politikus elmondta azt is, hogy a Fidesz biztonsági és rendvédelmi munkacsoportjának megalakítását azért tartották szükségesnek, mert "a kormány képtelen a közbiztonsági helyzetre értelmes válaszokat adni."

Hangot adott annak a meggyőződésüknek, hogy a kabinet a terjedő erőszak ellenére sem teszi meg a szükséges lépéseket. A képviselő az elmúlt hét év kormányzati kudarcát okolta azért, hogy elmondása szerint növekszik a vagyon elleni, az erőszakosan és a fiatal- és gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

Kijelentette, a kormányzati cselekvés egyetlen fokmérője az, hogy hány rendőr teljesít szolgálatot az utcákon. Hozzátette, ennek érdekében a kormány az elmúlt napokban egyetlen lépést sem tett és Draskovics Tibor rendészeti miniszter szerdán nem tudta megerősíteni, hogy a kormány új, valódi pénzügyi forrásokat rendel a rendőrség tevékenységének segítéséhez.

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságnak elnöke szerint a kormány nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy vannak olyan jól beazonosítható térségek, falvak és városok - például Heves, Borsod, Szabolcs, Baranya, Csongrád és Hajdú-Bihar megyék egyes részei - ahol a hasonló társadalmi és szociális helyzetben lévő, munkanélküliséggel és kilátástalansággal küzdő családok sokasága úgy él, "hogy a szociális segélyek felvétele után adott esetben bűncselekményekkel egészíti ki a jövedelmét".

Hozzátette, "az az igazság, hogy ma Magyarországon, ezeken a településeken, ilyen társadalmi helyzetben nagyon sok cigány honfitársunk van és közülük sokan, sajnálatos módon nem a munkát, hanem a bűnt választják annak érdekében, hogy jövedelmüket kiegészítsék".A politikus szerint nagy hiba lenne ezt a kérdést a szőnyeg alá söpörni, helyette inkább szembe kell nézni vele.

Kijelentette, hogy ezeken a településeken rendet kell tenni, amihez több rendőrre van szükség. Azt mondta, hogy amikor rendet tettek és a közbiztonság szintjét már garantálni tudják az ott élők számára, akkor megnyílik az út a szociális, az oktatási és a munkahelyi integráció előtt.
Lázár János szerint viszont amíg "ezek a csoportok" képesek megtámadni a magyar rendőröket, hogy megsebesítsék vagy megöljék őket és "képesek megtámadni a magyar államot", addig nincs esély az érdemi integrációra.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy miután az érintett településeken és megyékben nő a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, ezért komoly megfontolást igényel a büntethetőség korhatárának leszállítása.

A politikus kitért arra is, hogy a rendőrség megerősítését is kezdeményezik, ami nem csak a testület létszámának megemelését jelentené, hanem a társadalmi megbecsülésüket is visszaállítanák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását