2024. május 4. - Mónika, Flórián

Beismerő vallomást tett Zuschlag János

Részleges ténybeli beismerő vallomást tett szerdán Zuschlag János az ellene és tizenöt társa ellen indított büntetőper szerdai kecskeméti tárgyalásán, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.
2009. február 11. szerda 20:03 - Hírextra
Az elsőrendű vádlott nem tagadta: közreműködött fiktív számlák kiállításában és ugyancsak fiktív, kizárólag a Fiatal Baloldal rendezvényeinek finanszírozási hátterét megteremtő civil szervezetek létrehozásában, fenntartásában. Ezen kívül ő szervezte meg a másodrendű vádlott, Lados István romániai bújtatását.

Zuschlag János több vádpontban tagadta felelősségét, három témakörben pedig egyáltalán nem nyilatkozott. Így nem beszélt az esetleges rendőri kapcsolatairól, illetve a telefonlehallgatásokról. Nem szólt arról sem, hogy kinek milyen szerepe volt a pályázati döntéshozatalban.

Beszélt ellenben az MSZP-hez kötődő Táncsics Alapítvány által 2006-ban kiírt pályázati lehetőségekről, amelyeket 500 ezer forint erejéig civil szervezetek vehettek igénybe baloldali célokra, illetve közösségépítésre. Arra a kérdésre, hogy ez a pályázati forrás kampánykiadásokat szolgált-e, hangsúlyozta: a mandátumonként egymillió forintban meghatározott jogszabályi keretösszegen túl nehéz megfogalmazni, mi minősül kampánykiadásnak, "vékony a mezsgye" ebben a kérdésben.

"Nyilvánvaló volt, a támogatás milyen célt szolgált, az már más kérdés, jogi szempontból az minek minősül" - mondta Zuschlag János.

Elismerte: Lados István (az ügy másodrendű vádlottja, aki Zuschlag személyi titkáraként dolgozott) valóban megkérte őt arra, hogy Zuglóban két egyesület pályázatát támogassa.

Zuschlag János elismerte azt is: ő kérte meg Győrfi Ludovikot arra, hogy Ladost az ügy kipattanása után vigye ki Romániába a szembesítés elől. (Ludovik az ügyben a tizenegyedrendű vádlott, ő volt Zuschlag személyi edzője egy rózsadombi fitneszteremben.)

"Nyilvánvalóan bűncselekményt követtem el ezzel, de akkor ez elfogadható megoldásnak tűnt, a védekezés egy technikájának tekintettem. Lados a házkutatás után elég zavarodottnak látszott, szerencsésebbnek éreztem, ha ilyen idegállapotban nem megy el a szembesítésre" - mondta Zuschlag. Állítása szerint hasonló célokat szolgált az is, amikor többeket arra kért: említsék meg a kihallgatások során Kisbaranyi László nevét és állítsanak róla egy-két valótlan dolgot, a vállalkozónak ezzel már úgysem nem árthatnak. Ő ugyanis akkoriban már nem élt.

A vádhatóság szerint Zuschlag János az összeg 10 százalékáért cserében Kubatov Ivánt 10 millió forintot meghaladó fiktív számlák kiállítására kérte.Az első rendű vádlott határozottan tagadta, hogy fizetett volna e bizonylatokért. "Korábban tettem olyan nem pénzbeli szívességet neki, amelynek ellentételezéseként szóba jöhetett ez a segítség. Nevezetesen 2005-ben vagy 2006-ban volt egy olyan felszámolási eljárás, mely kapcsán információt nyújtottam Kubatov Ivánnak, aki szerette volna megvenni az érintett faipari céget" - mondta. Megjegyezte: tényként fogadta el, hogy készültek ilyen számlák. "Azon nem gondolkodtam, fiktívek-e a számlák, de azzal tisztában voltam, hogy a meghatározott pályázati célra vonatkozóan szabálytalan az elszámolás" - jelentette ki Zuschlag János.

Határozottan cáfolta viszont, hogy köze volna a 14. vádpontban szereplő könyvelési anyagok megsemmisítéséhez. A kigyulladt autóban elégett dokumentumokról csak utólag szerzett tudomást - közölte.

A bíróság elutasította az ötödrendű vádlott védőjének a legutóbbi tárgyaláson tett indítványát, hogy hallgassák meg tanúként Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dávid Ibolya és Fodor Gábor pártelnököket. Az indítvány elutasítását a bíró részben azzal indokolta, hogy "a bíróságnak csak a büntetőperben szereplő egyesületek szerepének tisztázása a feladata. Nincs abban a helyzetben, hogy általános következtetéseket vonjon le más szervezetekről. Ugyanilyen okokból nem célja kriminalizálni a politikai élet egészét és általánosságban a pártfinanszírozást sem."

Az indítványban szereplő többi politikus és a miniszterelnök, mint egykori tárcavezető beidézéséről azonban még nem hozott döntést a bíróság. Erről a későbbi vallomások tartalmának ismeretében határoznak majd - mondta Fodor Endre bíró.

Zuschlag Jánost felbujtóként különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.Zuschlag - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását