2024. május 22. - Júlia, Rita

Mindenért a Fidesz a hibás?

Szili Katalin szerint a Fidesz felelőssége, ha megszakad a szlovák és a magyar parlament közötti párbeszéd, miután az Országgyűlés emberi jogi bizottságának hétfői ülésére - a testület elnökének magatartása miatt - be sem mentek a szlovák társbizottság ké
2009. február 2. hétfő 13:14 - Hírextra
A házelnök az MTI-nek nyilatkozva elítélte, hogy Balog Zoltán (Fidesz) előzetes egyeztetés nélkül kívánt levetíteni egy filmet a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtekről. Balog Zoltán ezzel szemben úgy véli, "fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság".

Szili Katalin úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy a pártpolitikai szempontok felülkerekedtek az ország érdekein.Közölte: egyeztetett a két bizottsági elnökkel a testület ülése előtt, és szlovák kérés alapján azt javasolta Balog Zoltánnak, hogy - mivel erről nem volt szó a napirend előzetes egyeztetésekor - ne tűzze napirendre a filmvetítést.

Minden felelősség a bizottság elnökét terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést, és megsértette a vendégeket - hangsúlyozta a házelnök, aki szerint sem a Szlovákiában élő magyarság, sem Magyarország érdekét nem szolgálja ez a magatartás.

Szili Katalin kitért arra: Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke arról tájékoztatta, hogy a történtek befolyásolhatják a tankönyvekről szóló parlamenti szavazást, amelyet kedden tart a szlovák parlament.

Balog Zoltán hétfői közleményében ugyanakkor azt írta, nem ért egyet Szili Katalinnal abban, hogy "nem itt és nem most" kellett volna felvetni a témát, mert hol máshol lehet beszélni súlyos emberi jogi sérelmekről, ha nem az emberi jogi bizottságok ülésén. "Fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság" - fogalmazott a bizottság fideszes elnöke.

"Érdekeltek vagyunk a magyar-szlovák viszony javításában, de azt is látni kell, hogy Dunaszerdahely jelkép, a felvidéki magyar kisebbség egyre fokozódó elnyomásának jelképe. Ezért nem léphetünk át rajta olyan nagyvonalúsággal, ahogy Draskovics Tibor és a szocialisták teszik" - tette hozzá.

A közlemény szerint Balog Zoltán őszintén sajnálja, hogy a szlovák-magyar közös emberi jogi bizottsági ülés botrányos véget ért, mielőtt elkezdődött volna, a legnagyobb botránynak azonban azt tartja, hogy a Dunaszerdahelyen történteket a mai napig nem sikerült tisztázni.

A bizottsági elnök szerint a Fidesz a jövőben is minden fórumot felhasznál az "Európában párját ritkító, brutális dunaszerdahelyi rendőrattak" kivizsgálására és tisztázására, bár a szlovák partnerek, valamint az SZDSZ és az MSZP a jelek szerint nem mutatnak erre hajlandóságot.

Hétfőn el sem kezdődhetett az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak együttes ülése Budapesten, a szlovák képviselők ugyanis miután meghallották, hogy a Balog Zoltán (Fidesz) egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.

Balog Zoltán az MTI-nek elmondta: olyan felvételt szerettek volna bemutatni, amely teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. A szlovák képviselők be sem mentek az ülésterembe, a szocialisták pedig nem voltak hajlandók szavazni a vetítésről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2009. február 3. 13:15
A zsidesz mint igazi Magyar párt.....
Csak Magyar nincs a tagjai közt.......
PAPO
2009. február 2. 15:40
IGEN MEG AZ ELK.RT 6 ÉVÉRTIS , MEG A CSŐDÉRI, HÁT EHHEZ MÁR POFAKEL , JÓ VASTAG BŐRREL CSAK A MASZOPOSOKNAK VAN ILYEN.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását