2024. május 3. - Tímea, Irma

Beiktatták az új püspököt

Felszentelték és beiktatták tisztségébe Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület új püspökét pénteken, a pápai református nagytemplomban; a hat évre megválasztott új egyházi vezető, a tisztséget 18 éven át betöltő Márkus Mihályt követi a p
2009. január 31. szombat 08:28 - Hírextra
Az ünnepi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a zsinat ügyvezető elnöke azt hangsúlyozta, hogy "áldja és vezesse a mindenható Isten a szolgálatában" a dunántúli reformátusok új püspökét. Bölcskei Gusztáv szerint "távlatokat vesztett és elbizonytalanodott világban" élünk, amelyből szerinte "Krisztusban található meg a kimenekülés".

Az istentiszteleten - a nagytemplomot zsúfolásig megtöltő hívek és vendégek jelenlétében - Steinbach József esküt tett, majd fogadta egyháza püspökeinek, espereseinek az áldását és köszöntését.

A 44 éves új püspök - aki beiktatásáig 19 éven át Balatonalmádi és Balatonfűzfő lelkipásztora volt -, székfoglalójában azt hangsúlyozta, hogy az egyház elsősorban nem intézmény, hanem ott "minden helyzetben Krisztus uralma" folyamatosan valósul meg. Mint mondta, ezért nem statikus, hanem "dinamikus egyházról beszélünk". Steinbach József szerint "ebben a bizonytalan világban" is sokan várják "a biztos kapaszkodót, az evangéliumot, amelyet egyedül az élő Isten adhat".

Márkus Mihály - akinek köszönetet mondtak a szolgálatáért, s számára az utódja ajándékot nyújtott át -, beszédében hangsúlyozta: "legnagyobb jutalmam az volt, hogy "tehettem, s az Urat dicsőíthettem".
Köszöntötte az új püspököt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti katolikus érsek és Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Jelen volt a püspök beiktatásán Balog Zoltán, a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke, valamint Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke is.
A négy magyarországi református egyházkerület közül - tiszántúli, tiszáninneni, dunamelléki és dunántúli - csak az utóbbiban választottak új püspököt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását