2024. május 6. - Ivett, Frida

Műszaki hiba miatt rongálódtak milliós festmények

Több tucatnyi értékes festményt ért károsodás a brüsszeli szépművészeti múzeumban annak következtében, hogy a raktárhelyiségben meghibásodott az elektromos nedvességérzékelő berendezés - jelentette pénteken a La Libre Belgique című brüsszeli napilap.
2009. január 30. péntek 16:07 - Hírextra
A részben a németalföldi festészet aranykorából (a XV-XVII. századból) származó képek azért kerültek a raktárba, mert a múzeum több termének falait azbesztmentesítik. A műszaki hiba még novemberben következett be és a helyiség levegője hónapokig jóval szárazabb volt a szükségesnél.

Tetézte a bajt a Belgiumban szinte példátlanul hosszú ideje, hetek óta tartó hideg, fagyos idő is.
A szakértők eddig 160 festményt tanulmányoztak át több mint 800-ból, és tíz százalékuknál állapítottak meg káros elváltozást. A rongálódások egy része ráadásul csak később válik láthatóvá a lassú kémiai folyamatok miatt.

A raktárban tárolt festmények között a legnagyobb mesterek közé tartozók (Antoon Van Eyck, Hyeronymus Bosch, Hans Memling) művei is vannak Ezeket azonban a vizsgálatok szerint nem érte károsodás. A megrongálódott művek kevésbé ismert vagy névtelen festők alkotásai, de ettől függetlenül kivételes és igen nagy értékű remekeknek számítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását