2024. május 18. - Erik, Alexandra

Putyin, mint festő

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő festménye kerül hamarosan árverésre Szentpéterváron, s az alkotás már megtekinthető az ottani Európa szállóban: a szerdai orosz lapokban bemutatott mű meglehetősen dekoratív és hangulatos.
2009. január 14. szerda 20:05 - Hírextra
A Carszkoje Szelo-i Karnevál Alapítvány, amely az északi Velencének is nevezett város számos kulturális projektjét támogatja, már három éve rendez Karácsonyi ABC címmel vásárt, s ennek egyik attrakciója, hogy neves emberek a megadott témára, s a nekik jutó betűből kiindulva képet festenek, amelyet később elárvereznek.

Az első évben csak a kezdőbetűt adták meg, tavaly már Alekszandr Puskin életművéből vett - s a megadott betűvel kezdődő - motívumokat kellett olajfestményen feldolgozni, idén pedig a téma A karácsony előtti éjszakák volt, s persze minden résztvevő személyiség betűt is kapott hozzá.

Eddig mindkét alkalommal Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó vitte el a pálmát: az első évben, amikor összesen ötmillió rubel volt a jótékonysági árverés bevétele, Matvijenko Jozsik i Jolka (Süni és fenyő) című alkotása 2,2 milliót hozott. A tavalyi bevétel már 20,5 millió volt, s ebből a kormányzó medvét ábrázoló képéért 11 milliót fizetett egy építőipari vállalkozó. Idén Matvijenkónak az M jutott az ábécéből, de Metyel - Hóvihar - című képe aligha kelhet majd versenyre a kormányfő alkotásával.

Putyin december 26-án állított be a vásárra, amikor számos hivatalos programja volt a városban. Harapott egy falatot, ivott egy korty forralt bort, majd kért egy betűt - az U jutott neki - és hozzálátott az alkotáshoz.

Az eredmény egy zöldes falban lévő, sárgára festett ablakkeret, körülötte alul pirossal hímzett fehér függöny, amilyen régebben a magyar parasztházakban is volt, s az ablakon át a sötétben fehér, s kisebb részben piros hópelyhek és talán fények látszanak. A keret alá Putyin színes, lendületes és szintén mintás betűkkel odaírta a mű címét - Uzor (Minta) -, a függöny fehér felső részére pedig hatalmas szignót helyezett el. Az alkotást némileg feljavították az alapítvány művészei azzal, hogy igazi csipkét ragasztottak a függöny hímzett végéhez, s így már egész szemrevaló a kép.
Az árverés bevételét ezúttal a város gyermekkórházainak és néhány felújításra szoruló templomnak juttatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását