2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kisebb hiányosságok az önkormányzatnál

Zalaegerszeg gazdálkodása, pénzügyi és számvitelei rendje megfelel az országos átlagnak, a vizsgálat csupán kisebb hiányosságokat mutatott - jelentette ki Lóránt Zoltán, az ÁSZ Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóságának főigazgatója pénteken sa
2009. január 30. péntek 16:30 - Hírextra
Az önkormányzat tavalyi gazdálkodását elemző ÁSZ-jelentést pénteken hozták nyilvánosságra. A hiányosságok közül Lóránt Zoltán az uniós pályázatok figyelésének, előkészítésének és döntési mechanizmusának helyi szabályozatlanságát emelte ki. Ugyanakkor elismerte: Zalaegerszeg 31 benyújtott pályázatából 16 nyert, méghozzá egyedülállóan alacsony, legföljebb 3 százalékos önrésszel. Az országos átlag 5 százalék felett van.

A főigazgató megjegyezte: a város évek óta nem vesz föl működési hiteleket, a hosszú távú kölcsönöket pedig fejlesztésekre, beruházásokra fordítja. Lóránt Zoltán szerint a tavalyi 36 százalékos felhalmozási arány országosan is kiemelkedő, azt mutatja, hogy az önkormányzat beruházásaiban az előremenekülés stratégiáját választotta. Vagyonértéke a 2002-es 18 milliárdról mára 104 milliárd forintra emelkedett. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a 2-3 év múlva esedékessé váló törlesztőrészletek igencsak megterhelhetik a költségvetést.

Lóránt Zoltán beszélt még arról is, hogy mind több önkormányzatnál fenyeget a veszély, hogy kibocsátott kötvényeik "bedőlnek"; ezzel a módszerrel ugyanis főleg svájci frankban jutottak pénzhez, amit jobbára működési költségeikre és korábbi hiteleik törlesztésére fordítottak. Az elmúlt két évben az ország mintegy 200 - főleg városi és megyei - önkormányzata összesen 400 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki. Ha ezeket a pénzeket - a gazdasági válság, a várható további megszorítások miatt - nem tudják visszafizetni, a "kötvény-bomba" hamarosan robbanhat, ami már az államháztartásra is veszélyt jelenthet - mondta az ÁSZ főigazgatója.

Gyimesi Endre polgármester mindehhez csak annyit fűzött hozzá: Zalaegerszeg önkormányzata nem látja járható útnak a kötvény-kibocsátást, és nem is tervez ilyen lépést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását