2024. május 9. - Gergely

Légzésfunkciós készüléket adtak át Zalaegerszegen

Légzőszervi betegségben szenvedők - asztmás, idült hörghurutos betegek - tüdőkapacitásának mérésére használatos készüléket adtak át a Zala Megyei Kórház Pulmonológiai Osztályán szerdán.
2009. január 28. szerda 18:15 - Hírextra
Tehenes Sándor osztályvezető főorvos az MTI kérdésére elmondta: évente átlagosan 6-7 ezer tüdőfunkció vizsgálatot végeznek el. Leggyakrabban asztmás, idült hörghurutos betegeknél és füldaganatos betegek műtéti előkészítésénél történik a vizsgálat.

Tehenes Sándor szerint azért is szükséges volt az új műszerre, mert az asztmás megbetegedések száma 15 százalékkal magasabb Zala megyében, mint az országos előfordulási arány. Az osztályon korábban használt húszéves műszer számítógépes rendszere elavult, az alkatrész és tartozékgyártás megszűnt. Az új készülék pontosságban, paramétereiben már megfelel az európai és az amerikai szabványoknak is. A készülék kiegészül egy másik mérési lehetőséggel, amire eddig nem volt lehetőség a megyében. Az új mérési technikával - a diffúziós kapacitás mérő egységgel - a betegek gázcseréjét mérik: milyen gyorsan tudják felvenni az oxigént és leadni a szén-dioxidot.

Az eszközbeszerzést az Ispita Alapítvány a 2007. évi személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából és az osztály részére érkezett adományokból finanszírozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását