2024. május 17. - Paszkál

Újra hülyeséget csinált a pápa?

XVI. Benedek pápa visszafogadta az egyházba Marcel Lefebvre követőit, köztük egy holokausztot tagadó papot. A lépésre a paphiány miatt volt szükség, 500 istenszolga került újra a Vatikán alá, a zsidó szervezeteket azonban nem vigasztalja a katolikus egyhá
2009. január 29. csütörtök 19:19 - Kőrösi Viktor Dávid
Az a történet juthat hirtelen eszünkbe, amikor XVI. Benedek pápa diplomáciai hibát vétett. 2006 szeptemberében egy előadásán egy bizánci uralkodót idézve mondta: „mutasd meg, mi újat hozott Mohamed a világra, és csak gonosz, embertelen dolgokat fogsz látni, mint parancsát az általa hirdetett hit karddal való terjesztésére”. A Regensburgi Egyetemen tartott előadást természetesen elemi felháborodás követte az iszlám világban, szélsőséges iszlám szervezetek XVI. Benedek meggyilkolására szólítottak fel.

A pápa magyarázkodása már csak tűzoltás volt. II. János Pál ökumenikus, pacifista törekvéseinek egy része megsemmisült, még akkor is, ha nagy diplomáciai siker volt XVI. Benedek részéről, hogy 2006 telén törökországi látogatásán a repülőtéren fogadta őt Erdogan miniszterelnök.

Egyházközi balhé

Az iszlám után most pedig a zsidókkal gyűlik meg a pápa baja. A holokauszttagadó Richard Williamson püspöktől a német katolikus püspöki konferencia, a Szentszék szóvivője, a bajor egyházi vezetés, valamint a most visszafogadott Szent X. Pius Testvériség vezetője is elhatárolódott. A bajt maga a pápa is érzékeli, a Népszabadság szerint „a nyomás hatására az egyházfő szolidaritását fejezte ki >>zsidó testvéreivel<<. Felszólított, hogy >>a Soá legyen figyelmeztetés a feledéssel és a tagadással szemben<<. A négy napja hallgató Vatikán, és a döntéseit ritkán megmásító pápa részéről aprónak tűnő, de jelentős korrekcióról van szó. Úgy tűnik, a Vatikán is érzi, veszélyesen túlfeszülhet kapcsolatuk a zsidókkal” – írja a napilap.

Ez is azonban már csak tűzoltás, s ahogy annak idején a muzulmánok, most már a zsidók sem tágítanak, a jeruzsálemi Nagyrabbinátus meg is szakította a kapcsolatait a Vatikánnal. A bál áll, Benedek pápán pedig elég nehéz eligazodni, addig, amíg az önmagában megosztó „keresztény Európa” szószólója, egyben több olyan tevékenység is fűződik a nevéhez, amely a vallások, kultúrák közötti párbeszédet támogatja.

Következmények

Azt, hogy a holokauszttagadás micsoda, a téma kényessége és érzékenysége miatt nem tudjuk, ugyanis a józan párbeszédre egyelőre nincs lehetőség. Radikalizmus, vagy szélsőség, szakmai tévedés, vélemény, vagy bűn? Egy valami azonban biztos: egy népcsoportot – ti. a zsidóságot – érzékenyen érint, amit alapvetően tiszteletben illik tartani, még akkor is, ha ne adj’ Isten valaki azzal sem ért egyet, hogy a holokauszt tagadása főben járó bűn, ami egyes helyeken börtönbüntetést is maga után vonhat. Egy vezetőnek (ti. a mindenkori pápának) illik tudnia, hogy milyen következményekkel járnak bizonyos döntések és megszólalások, illetve azt, hogy tudja-e kezelni ezeket a következményeket.

Az iszlámmal kapcsolatos előadás világosan megmutatta, hogy Benedek pápa vagy rossz tanácsadókkal veszi körbe magát, és/vagy rossz diplomatákkal, és/vagy ő maga rendelkezik rossz diplomáciai érzékkel. A mostani, Williamsonnal kapcsolatos dolog pedig a diplomáciai érzéken túl más kérdést is felvet.

Kérdések

Először is azt, amiről már volt fentebb szó: minek minősül a holokauszt tagadása, azon túl, hogy borzasztóan ízléstelen dolog.

A másik a pápával kapcsolatos. XVI. Benedek ismert szilárd keresztény-konzervatív nézeteiről, valamint arról is, hogy a második világháború alatt a Hitlerjugend tagja volt – ettől kezdve pedig különlegesen pikáns az, hogy az egyházfő megtűr egy holokauszttagadó egyházi vezetőt a katolikusok között annak ellenére, hogy a pápa nem egyszer adta tanúbizonyságát annak, hogy elkötelezettje az ökumenikus, interkulturális párbeszédnek.

A világnak és, valamint a római katolikus egyháznak e két kérdésre (is) mielőbb meg kell adnia a válaszokat ahhoz, hogy – tabuk hiányában – józanul tudjuk értékelni a pápát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Vakhangya
2009. január 30. 20:26
Kétezer éves fércmű megbukott, mikor János Pál pápa hajott Darwin elméletére, hogy talán van benne valami. Innentől nincs miről beszélni. János Pál nagy újító lehetett volna, de akkor nem lehetett volna pápa, ha végigcsinálja.
Na pá!
obivan
2009. január 30. 10:35
"Seit dem 1. Dezember 1936 war die Mitgliedschaft gemäß dem "Gesetz über die Hitlerjugend" und zusätzlich bekräftigt durch die "Jugenddienstpflicht" (25. März 1939) nicht mehr freiwillig, das heißt, die Mitgliedschaft in der Hitlerjugend konnte auch gegen den Willen der Eltern polizeilich erzwungen werden. Ab dieser Zeit wurde der Großteil der Jugend (Jungen und Mädchen) in der Hitlerjugend erfasst."

Szabad forditás:

"1936 decemberét követően (amit egy másik rendelet 1939 - ben megerősít) a Hitlerjugend tagság többé nem volt önkéntes, a fiatalokat akar szüleik akarata ellenére, rendőri úton is besorozhatták (Hitlerjugend taggá tehettek). Ettől az időtől kezdve, a fiatalok nagyrésze (fiú és lány) a Hitlerjugend tagjáva vált."

Persze volt, aki magáévá tette az ott tanultakat...

H2O
2009. január 29. 20:38
Maga a cikk nem egyéb, mint félinformációkból álló szenzációhajhász fércmű.
A cím egyből elárulja a tisztelt szerző hozzáállását. Innentől kezdve azok számára érdekes a dolog, akik újabb és újabb fogást keresnek a kétezer éves intézményen. Provokatívan pimasz akart lenni a szerző, de valahogy csak a pitiáner szintig sikerült eljutnia.
Ha tárgyilagos lett volna, akkor maga vonhatta volna le a következtetéseket. De a cikk alapján csak beállt az eset felszínét kihasználó médiákok fröcsögő táborába.
Olyan konklúziókat próbál lábra állítani, melyek létezésében rajta kívül csak a hasonszőrű fércmunkások hisznek. Szánalmas!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását