2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sok fiatal otthon vedel

Ajánlásokat kíván megfogalmazni a brit kormány szülők számára annak érdekében, hogy korlátozzák a tinédzserek otthoni alkoholizálását - jelentették be csütörtökön.
2009. január 29. csütörtök 22:40 - Hírextra
A brit kormányt aggasztja a kamaszkori ivászatok növekvő gyakorisága, s az alkoholnak a fiatalok egészségére, valamint a bűnözési statisztikákra gyakorolt hatása. A legújabb felmérések szerint az elmúlt években ugyan csökkent az ifjú szeszkedvelők száma, ám azok, akik isznak, gyakrabban és alkalmanként több alkoholt fogyasztanak. Nagy-Britannia a vezető helyek egyikét foglalja el az Európai Unión belül az alkoholizálás miatt kórházi kezelésre szoruló 15-16 évesek számában. Az e héten nyilvánosságra hozott adatok szerint pedig a 15-34 évesek korosztályában 2005 óta megnőtt az alkohollal összefüggő halálozások száma.

A brit törvények szerint az üzletekben és bárokban nem árusítható alkohol a 18 év alattiak részére. Ugyanakkor a szülők belátására van bízva, hogy gyermekeiknek megengedik-e szeszesitalok fogyasztását, csupán az 5 évesnél fiatalabbaknak nem adható egy csepp alkohol sem. A szülők közül sokan nem látnak semmi kivetnivalót abban, ha csemetéjük étkezéskor megiszik egy pohár bort vagy sört.

A tervek szerint az ajánlások tartalmazzák majd azt a kort, amelytől engedélyezhető a szeszesital. A tervek szerint a korhatárt 15 évben szabnák meg.

Az útmutató kitér majd arra, hogy milyen veszélyeket rejt a fiatalkorúak szeszfogyasztása, valamint hogy a szülőknek mennyire szigorúan kell felügyelniük a tinédzserek alkoholizálását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását