2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyilkos alkohol

Nagy-Britanniában megduplázódott a szeszesital fogyasztásából eredő halálozások száma az elmúlt 16 évben. A hazai statisztikák sem adnak okot bizakodásra, Magyarország az alkoholfogyasztási statisztikák éllovasa.
2009. január 29. csütörtök 12:25 - Hírextra
2007-ben Nagy-Britanniában 8 700 ember halt meg az alkoholfogyasztás közvetlen következményében: alkoholmérgezésben vagy májzsugorodásban. Az adatok főleg a korábbi számok tükrében megdöbbentőek: 1991-ben még csak 4 100 ebből fakadó halálesetet regisztráltak.

Miközben a legtöbb ilyen jellegű haláleset az 55 és 74 év közöttieknél következik be, egyre több fiatal felnőttet is az alkohol visz a sírba. Háromszáznál is több 15 és 34 év közötti halt meg 2007-ben szeszesitalfogyasztás miatt.

Az alkoholellenes szervezetek és az ellenzék szerint a kormánynak többet kellene tennie az alkoholfogyasztás visszaszorításáért, ami szerintük az ország egyik legkomolyabb egészségügyi problémáját jelenti.

Az italozás elsősorban a férfiakat veszélyezteti: 16 év alatt 9 százalékkal nőtt a férfiak, míg 3,7 százalékkal a nők körében bekövetkezett halálesetek száma.

A szakemberek szerint különösen a fiatalokkal kell megértetni, hogy a gyakori italozásokért néhány évtized múlva súlyos árat fizetnek majd. Ugyanakkor nem valószínű, hogy jelentős változás következne be a tizenévesek alkoholfogyasztási szokásaiban, hiszen az ivás az esti szórakozás természetes velejárója.

Nagy-Britanniához hasonlóan a magyarországi tapasztalatok sem adnak okot bizakodásra. Az adatok szerint az európai országok közül hazánkban halnak meg a legtöbben májzsugorodásban. Ez nem véletlen, hiszen az alkoholfogyasztási statisztikákat is vezetjük.

Ugyanakkor egy európai felmérés szerint kevesebb magyar vallja azt, hogy fogyaszt alkoholt, mint az uniós átlag. A Gfk adatai szerint a magyarok 44 százaléka azt állítja: egyáltalán nem iszik szeszesitalt.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását