2024. április 26. - Ervin

Isten festője

A görög-magyar-spanyol koprodukcióban készült El Greco című film rendezője szerint éppúgy szól a kompromisszumot nem ismerő művészről, mint az inkvizícióval szembeszálló emberről. Mint azt Iannis Smaragdis az MTI-nek elmondta, szinte kizárólag eredeti hel
2009. január 24. szombat 17:54 - Hírextra
"Ugyanott nőttem fel, ahol El Greco, a házunk 300 méterre van a festő ma is álló házától" - árulta el a rendező, hozzátéve: "nagyon közel áll hozzám a művész, aminek az lehet az oka, hogy mint született krétai, én magam is különösen makacs vagyok".

"Ez alapvetően egy történelmi film, ugyanakkor a művészet a világhoz, a hatalomhoz és nem utolsó sorban istenhez fűződő viszonyát is feltárja egy kalandos életű férfi sorsán keresztül, aki még az inkvizícióval is szembe mert szállni" - vélekedett Iannis Smaragdis.

A Krétán, Rodoszon, Athénban, Velencében és Spanyolországban forgatott alkotás körülbelül hétmillió eurós költségvetésével az eddig készült legdrágább görög film, amelyre hazájában már több mint 1,2 millióan voltak kíváncsiak. Az El Greco a magyar mozikban február 5-től lesz látható.

A már megannyi nemzetközi és görög díjjal kitüntetett mozi forgatókönyve Dimitris Siatopoulos El Greco - Isten festője című regénye alapján készült.

Az El Greco című film a spanyol festészet egyik legjelentősebb mestereként számon tartott, Domenicos Theotokopoulos néven született 16. századi görög festő izgalmakban, tragédiákban és érzelmekben egyaránt gazdag életét mutatja be. A krétai kezdetektől a Tiziano műhelyében eltöltött tanulóéveken keresztül egészen a spanyolországi letelepedésig követhetjük nyomon a művész életét, akit hol az egekig magasztalt, hol eretneknek ítélt és kis híján máglyára küldött a hatalom.

A címszerepet az elsőfilmes angol színészre, Nick Ashdonra osztották, a látványos mozi zenéjét az Oscar-díjas Vangelis szerezte, aki korábban olyan filmekhez komponált zenét, mint a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 - A Paradicsom meghódítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását