2024. május 3. - Tímea, Irma

Csalás a népszavazás körül?

Politikai szerepvállalással vádolják a rendőrséget a Kompoltra tervezett szemétátrakó állomás elleni népszavazás kezdeményezői, miután a referendum kapcsán népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást kezdett ismeret
2009. január 20. kedd 18:44 - Hírextra
A népszavazást a Magyarok Világszövetsége Tarnamenti Szervezete tagjainak kezdeményezése nyomán január 25-én tartják a Heves megyei településen.

"Vajon a rendőrség kampányszereplőként segíti a beruházást támogató független, ám szocialista körökben forgó polgármestert?" - tette fel a kérdést kedden az MTI-nek nyilatkozva Kovács János, a szervezet ügyvivője.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője erre reagálva leszögezte: a rendőrség nem politikailag vezérelt, hanem a jogszabályokban előírt feladatoknak tesz eleget.

A megyei főkapitányság január 14-én közölte, hogy nyomozást kezdett a Kompoltra tervezett szemétátrakó elleni népszavazás kapcsán. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy visszaélések történtek a népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtése közben, s esetleg hamis vagy erőszakkal kikövetelt kézjegyek kerültek az ívekre.

Az íveket ugyan a hitelesítéstől számított 30 napon belül meg kellene semmisíteni, de erre a lefoglalás miatt nem kerülhet sor.

Kovács János hamisnak nevezte azokat a vádakat, miszerint bárkit erőszakkal kényszerítettek volna az aláírásra, illetve hogy hamis szignók szerepelnének az íveken. "Ez szemenszedett hazugság, becsületsértés, rágalmazás és hitelrontás" - mondta a kezdeményező, aki hozzátette, hogy személy szerint nem gyanúsítottja az ügynek.

Benkár József, a Heves Megyei Területi Választási Iroda vezetője az MTI-t korábban arról tájékoztatta: a helyi választási iroda vezetőjétől értesült az esetről, azt követően, hogy a rendőrség lefoglalta az aláírásgyűjtő íveket. Hangsúlyozta: a nyomozástól függetlenül a kompoltiak szavazhatnak a kitűzött időpontban, január 25-én a feltett kérdésekről, ám ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény történt, jogilag támadhatóvá válik a referendum eredménye.

A tervekben csupán egy szemétátrakó állomás szerepel, ám a létesítmény ellenzői négy önálló kezdeményezést adtak be: az átrakón kívül szemétlerakó, szemétégető és szemétszelektáló üzem létesítése ellen is - tájékoztatta korábban az MTI-t a helyi választási iroda vezetője. Magdáné Fülöp Sarolta hozzátette: ez azt jelenti, hogy négy különálló szavazólapon voksolnak a helyiek a felsorolt, ám többségében nem is tervezett üzemek ügyében.

Mint elmondta, a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez 80 település csatlakozott. A szemétlerakó és égetőmű a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban kap helyet, illetve három átrakó állomás épülne Hevesben: Egerben, Hatvanban és Kompolton. Az eredeti tervek szerint a rendszer ez év közepén kezdené meg a működését.

Az irodavezető kitért arra: a község szervezeti és működési szabályzata szerint a választópolgárok 25 százalékának aláírása szükséges a 2.200 lakosú településen a népszavazás kiírásához.
A kompoltiak egy csoportja azért kezdett aláírásgyűjtésbe az átrakó ellen, mert véleményük szerint a létesítmény túl közel működne a lakóövezethez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását