2024. május 4. - Mónika, Flórián

Népszavazás a kishídról

Szigetmonostoron március 1-jén tartják meg az autós kishíd építéséről a helyi népszavazást a Pest megyei Szigetmonostoron, miután összegyűlt a csaknem 500 támogató aláírás - közölte az akciót szervező Horányért Egyesület vezetője hétfőn az MTI-vel.
2008. december 29. hétfő 11:31 - Hírextra
Nádas Zsolt - aki egyben a 2200 lakosú falu alpolgármestere - elmondta: a Szentendrei szigeten fekvő település annak fejében mondott le az M0-ás hídról egy lejáró építéséről a falu közelében, ha helyette egy autós kishíd épül a Dunán a sziget és a szentendrei oldal között a község lakói közlekedésének megkönnyítésére. Jelenleg ugyanis az ott élők csak komppal vagy nagy kerülővel, a tahi Tildy hídon át juthatnak el a fővárosi vagy környékbeli munkahelyükre.

A kis híd azonban máig sem készült el, helyette a kormány egy kompenzációs csomag keretében a falu túlsó fele és a Szentendre északi részén álló Határ csárda között építtetne egy olcsóbb, másfél milliárd forintból megvalósuló gyalogos hidat - tette hozzá.

E megoldás azonban a népszavazás kezdeményezői szerint nem oldaná meg a község lakóinak közlekedési gondjait. Ezért azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a tárcával folytatott egyeztető tárgyalásokon az eredeti terv mellett álljon ki. Amennyiben a népszavazás érvényes lesz, a népakaratnak megfelelően az önkormányzat a többség álláspontját képviseli majd a tárcával folytatandó további tárgyalásokon - mondta az alpolgármester.

A község lakói azért is ragaszkodnak a kis híd megépítéséhez, mert a törvény szerint járna ugyan egy lejáró az M0-ás hídról, ám környezetvédelmi megfontolásból ez mégsem épült meg. A sziget alatt húzódik ugyanis a fővárosiakat is ivóvízzel ellátó, óriási természetes vízbázis, amelynek megóvásáért korlátozott az autósforgalom. Ipart sem lehet ide telepíteni, és a mezőgazdasági tevékenység is csak megfelelő feltételek között folytatható.

Emiatt viszont a helyieket kár éri, hiányoznak az iparűzési adóból származó bevételek, kevés a munkahely, az utazás költségei pedig a lakosságra plusz terhet rónak. Ezen hátrányok feloldását segíthetné elő a kis autós híd, amelyen éppen a vízbázis védelmére csak a helyi autósok, illetve a mentők és tűzoltók közlekedhetnének - mondta Nádas Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását