2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyomoznak a népszavazás miatt

Népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kezdett nyomozást ismeretlen tettes ellen a Kompoltra tervezett szemétátrakó állomás elleni népszavazás kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság - tájékoztatta a rendőrség szerdá
2009. január 14. szerda 12:28 - Hírextra
A nyomozás kapcsán iratokat foglaltak le - közölte Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Benkár József, a Heves Megyei Területi Választási Iroda vezetője arról számolt be, hogy ő maga a helyi választási iroda vezetőjétől értesült az esetről, azt követően, hogy a rendőrség lefoglalta az aláírásgyűjtő íveket.

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint alapos gyanú merült fel, hogy visszaélések történtek a népszavazás kiírásához szükséges aláírások összegyűjtése közben, s esetleg hamis vagy erőszakkal kikövetelt kézjegyek kerültek az ívekre.

Ugyan az íveket a hitelesítéstől számított 30 napon belül meg kellene semmisíteni, de erre a lefoglalás miatt nem kerülhet sor.

Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a nyomozásról függetlenül a kompoltiak szavazhatnak a már kitűzött január 25-i időpontban a feltett kérdésekről, ám ha bebizonyosodik a bűncselekmény ténye, jogilag támadhatóvá válik a referendum eredménye - mondta Benkár József.

Szemétátrakó állomás létesítéséről tartanak népszavazást január 25-én a Heves megyei Kompolton - tájékoztatta korábban az MTI-t a helyi választási iroda vezetője.

Ugyan a tervekben csupán egy szemétátrakó állomás szerepel, ám a létesítmény ellenzői négy önálló kezdeményezést adtak be: az átrakón kívül szemétlerakó, szemétégető, illetve szemétszelektáló üzem létesítése ellen is - közölte Magdáné Fülöp Sarolta.

Ez azt jelenti, hogy négy különálló szavazólapon voksolnak majd a helyiek a felsorolt, ám többségében nem is tervezett üzemek ügyében - tette hozzá.

Mint elmondta: a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez 80 település csatlakozott.

Ugyanakkor a szemétlerakó és égetőmű a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban kap helyet, illetve három átrakó állomás épülne Hevesben: Egerben, Hatvanban és Kompolton.
Az eredeti tervek szerint a rendszer az idei év közepén kezdené meg a működését - számolt be a tervekről az irodavezető.

A kompoltiak egy csoportja azért kezdett aláírásgyűjtésbe az átrakó ellen, mert véleményük szerint a létesítmény túl közel működne a lakóövezethez.

Közlése szerint a község szervezeti és működési szabályzata szerint a választópolgárok 25 százalékának aláírása szükséges a 2.200 lakosú településen a népszavazás kiírásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását