2024. április 30. - Katalin, Kitti

Magyarok az élen - ebben végre jók vagyunk!

Kezdi az ember elhinni, hogy valóban jók vagyunk short trackben. Bocsánat, rövidpályás gyorskorcsolyában. Az Eb-n aratunk, az olimpián majd akarunk, pedig még mindig alig van jég a fiatal magyar versenyzők korija alatt. A magyarok újabb nagy sikersportága
2009. január 19. hétfő 19:30 - Gedei Szilárd
Van annak valami diszkrét bája, amikor öt-hat szélvészgyors korcsolyázó két kanyar alatt legalább ötször előzi meg egymást, esetleg nem is ér be mind a célba. Izgalom, gyorsaság, technika: ez a rövidpályás gyorskorcsolya, melyben legalább annyira nagy szerepet játszik az ügyesség, mint a gyorsaság. Az egyszeri magyar ember számára azonban még mindig rejtély, hogy miért is jók annyira a magyarok ebben a sportágban.

Kis magyar hősök

Huszár Erika és Knoch Viktor nevét már a torinói, 2006-os olimpia után is megtanulhatta a téli sportágak felé is nyitott magyar szurkoló. Előbbi ugyanis egy fantasztikus negyedik, utóbbi pedig egy nem kevésbé bravúros ötödik hellyel lepte meg a közvéleményt. A hazai sajtó ( de még mindig inkább csak a sportsajtó) ezek után már figyelemmel követte a rövidpályás korisok eredményeit, és egyszer csak kialakult a kép, miszerint ez a short track olyan sportág lehet, amiben nekünk magyaroknak is lehet esélyünk: végre találtunk egy igazi húzósportágat a téli olimpiára!



Ráadásul kiderült, hogy messze nem az említett két fiatal versenyző jelenti a short tracket kis hazánkban, hanem egész komoly utánpótlás bázissal rendelkezünk. Sorban bukkantak föl a nevek (Darázs Péter, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa), s szép lassan elérkeztünk odáig: a múlt héten megrendezett torinói kontinensviadalon megszereztük az első aranyérmünket is. A Huszár Erika, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összetételű kvartett a női váltóban hagyta maga mögött Európát, ami igenis nagy szám a mai sivár téli sporttal bíró országunknak.

Jók a magyarok, de mitől?

Nyolc érem az Eb-n
A magyar válogatott várakozáson felül teljesítve nyolc éremmel, egy-egy arannyal és ezüsttel, valamint hat bronzzal zárta a Torinóban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.
A legfényesebb medált a női 3000 m-es váltó szerezte vasárnap este, míg a második helyről Knoch Viktor "gondoskodott" még szombaton, 500-on.
Knoch a legeredményesebb versenyzője volt a küldöttségnek, ugyanis a pénteken 1500-on elért harmadik, majd a szombati második helye után vasárnap 1000-en is harmadikként zárt, ráadásul az összetett pontversenyben is bronzérmes lett, ami nagy siker. Tagja volt a szintén bronzérmes váltónak is, Darázs Péterrel, Galambos Gáborral és Béres Bencével harcolta ki a dobogós pozíciót 5000 m-en. Szombaton Huszár (500 m), majd vasárnap Heidum (1000 m) is harmadik lett.
"Bíztunk a jó szereplésben, de ilyen kiemelkedő eredményességre nem számítottunk" - árulta el az MTI-nek nyilatkozva Boda Csaba szakágvezető, aki hozzátette: "Az Eb csak egy állomás volt a jövő évi, vancouveri olimpia felé vezető úton, úgy tűnik, jó irányba haladunk. A következő időszakban mindent az ötkarikás szereplésnek rendelünk alá." (MTI)
Felmerül azonban a kérdés: miért nem vagyunk jók a hagyományos gyorskorcsolyában is? Ugyanaz a jég, ugyanaz a sportág, hihetné az ember. De ez messze nem ilyen egyszerű. A magyar jeges sportolás ugyan egészen a „történelem előtti időkig” nyúlik vissza, amikor is 1870-ben felavatták a Városligeti Műjégpályát. Jók voltunk jéglabdában, de szép lassan elsorvadt a sportág. Jók voltunk jégkorongban, de jött a háború. Úgy ahogy jók voltunk műkorcsolyában és jégtáncban is, de egy-két nagy generáció kivételével nem fejlődött túl a sportág. Gyorskorcsolya? Ugyan már! Nem magyarnak való sportág az – mondogatták az előző rendszerben.

Aztán mégis. Fiúk és lányok egyre többen koriznak. De nem mindegy, hogy milyen sportág keretei között. Nemrég ugyanis például a gyorskorcsolya országos bajnokságot kellett elhalasztani, nem lehetett volna ugyanis hol megrendezni a versenyt. Ennek fényében hihetetlen, hogy a gyorskorcsolya kis-nagytestvérében, a short trackben ott tudunk lenni a világ – nem tévedés, a világ – élvonalában, és hogy fel tudjuk venni a versenyt a sokkal jobb körülmények között készülő ellenfelekkel. Még a sportág elitjét adó ázsiaiakkal is: Korea, Kína, Japán. Természetesen az USA is a sportág nagy nemzetei közé tartozik.

Miért ne tartozhatna ebbe a társaságba Magyarország is?

Hiszen a korcsolya sportág (vigyázat, ez elég sok mindent magába foglal, nem csak kizárólag a short tracket) néhány év alatt megsokszorozta a MOB-tól kapott támogatást. 13 millióból így lett 65, ami még mindig nem elkölthetetlenül sok, főleg ha arra gondolunk, hogy 2010 elején következik a téli olimpia Vancouverben. Na már most. A short trackesek számára nem lenne hátrány, ha közvetlenül az ötkarikás játékok előtt el tudnának indulni minél több világkupa futamon, ugyanis az elmúlt években sokszor csak egy-két versenyre tellett a pénzből.

Juthat több pénz, ha az asztalra csapnak

A célok miatt azonban mindenképpen növelni kell e sportág költségvetését, a testvériesség ugyanis nem biztos, hogy kifizetődő: miért kellene a jeges sportoknak ugyanolyan mértékben osztozkodniuk? A rövidpályások ugyanis azt tervezik, hogy a maximális, azaz öt férfi, öt nő összeállításban futnak neki a nagy tengerentúli kalandnak.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy talán egy kicsit könnyebb helyzetbe kerülhet a sportág. Ha ugyanis éppen arról van szó ezentúl - a Sallay Andrással 1980-ban Lake Palcidben ezüstérmes helyre jégtáncoló - Regőczy Krisztina friss MOB elnökségi tagként tehet valamit a sportág érdekében.

Ha pedig a korcsolya sportért tesz valamit, akkor a rövidpályásokért is tesz. Most úgyis úgy néz ki, hogy a short track tesz meg mindent a magyar (korcsolya)sportért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását