2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Balassi-emlékkard átadása

A magyar költők közül a vajdasági Tari István, műfordításaiért pedig a mongol Daváhügijn Ganbold kapja ebben az évben a Balassi Bálint-emlékkardot - tájékoztatta Molnár Pál, az elismerést odaítélő kuratórium titkára hétfőn az MTI-t.
2009. január 19. hétfő 14:11 - Hírextra
Az alapítók szándéka szerint a Balassi Bálint-emlékkarddal a magyar líra kiemelkedő alakjait és a magyar irodalmat - benne Balassi költészetét - fordító európai költőket jutalmazzák.

A Balassi Baráti Kör annak a költőnek ítéli oda az elismerést, akinek líráját méltónak tartja a reneszánsz alkotó életművéhez. A díjat, egy középkori végvári szablya korhű másolatát idén egy vajdasági költő, az Óbecsén élő Tari István veheti át. A műfordítónak járó emlékkardot Daváhügijn Ganbold mongol irodalmár kapja.

A díjat tizenharmadik alkalommal adják át, a hagyománynak megfelelően Bálint napján, február 14-én, Budapesten. A díjátadó ünnepségen tartják Balassa Sándor zeneszerző két új Balassi-kórusművének ősbemutatóját is az esztergomi Balassa Kórus közreműködésével.

Az 1997-ben alapított díj bírálóbizottságának elnöke Makovecz Imre, a kuratórium alapító tagjai közé tartozik Lőcsei Gabriella, Ladocsi Gáspár, Molnár Pál, Rubovszky András, Zelnik József.

A testület minden évben kiegészül az új díjazottal. A grémium munkájában részt vevő, Balassi-emlékkarddal kitüntetettek között szerepel Tóth Bálint, Döbrentei Kornél, Nagy Gáspár, Buda Ferenc, Utassy József, Farkas Árpád, Kiss Benedek, valamint Balassi-fordításaiért a portugál Ernesto Rodrigues és a lengyel Tereza Worowska.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását