2024. május 19. - Ivó, Milán

A magyar kulturális évad előfutára

Hivatalosan ugyan csak január 24-én veszi kezdetét a magyar kulturális évad az Egyesült Államokban, a New York-i Nemzetközi Fényképészeti Központban már pénteken megnyílt a Martin Munkácsi (Munkácsi Márton) fotóit bemutató kiállítás, szombattól pedig Zsol
2009. január 16. péntek 21:40 - Hírextra
A kolozsvári születésű Munkácsi Márton (1896-1963) a múlt század egyik legjelentősebb fotóművésze volt, a munkáiból válogató, Munkácsi eltűnt képei című kiállítás május 3-ig látható a manhattani Nemzetközi Fényképészeti Központban.

A magyar fotós közelmúltban előkerült, korábban eltűntnek hitt hagyatéka megvilágítja művészetének titkait - olvasható az amerikai kulturális fesztivált szervező New York-i Magyar Kulturális Központ ismertetőjében. Munkácsi 1934-től Amerikában élt, divatfotós lett, és az addig megszokott merev stúdióképektől eltérően modelljeit a szabadban, életszerű helyzetekben, mozgás közben fényképezte, máig ható iskolát teremtve. Sikerei csúcsán, az 1940-es évek elején őt tartották a világ legjobban kereső fotóriporterének.

Zsolnay-kiállításnak ad otthont január 17. és március 21. között a The Forbes Galleries: 150 remekmívű kerámiát állítanak ki a Zsolnay-gyárból, a szecessziós művészet legendás magyarországi műhelyéből. A munkák a híres Zsolnay-műhely korai korszakából, az Art Nouveau virágkorából származnak.

Ugyancsak a The Forbes Galleries-ben lesz látható január 24-től március 28-ig a Nagy festmények, apró remekművek című tárlat, amelyen 20. század eleji műalkotások láthatók Nancy G. Brinker volt budapesti amerikai nagykövet gyűjteményéből. A festmények a korai modernista korszak remekei, amikor Budapest Európa egyik legdivatosabb, legélénkebb városai közé tartozott. Kiállítják egyebek között Berény Róbert kubista csendéleteit, Nemes-Lampérth József tájképeit és Szobotka Imre konstruktivista alkotásait.

Az Extremely Hungary című, New Yorkban és Washingtonban rendezendő magyar kulturális évad - amelynek az a célja, hogy bemutassa a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását - hivatalosan a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődik a Carnegie Hallban. A rangos manhattani központban január 24. és február 14. között magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek nagy ívű műsorral, Haydn remekműveitől Kurtág György történelmi New York-i bemutatkozásáig.

Fellép mások mellett Roby Lakatos cigány hegedűművész, Eötvös Péter zeneszerző-karmester-zongorista és Palya Bea népdalénekes.A Carnegie Hallban a magyar zene ünnepe január 24-én veszi kezdetét a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar előadásával; az eseményen jelen lesz Szili Katalin házelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását