2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nobel-díjas tudós érkezik

Rangos hazai kutatók mellett a legizgalmasabban fejlődő területek kiemelkedő külföldi szakemberei, köztük a Nobel díjas Erwin Neher tartanak előadást a Magyar Idegtudományi Társaság Konferenciáján; a hazai idegtudomány legrangosabb rendezvényének január 2
2009. január 15. csütörtök 21:30 - Hírextra
A konferenciát Pálinkás József, a tudós társaság elnöke nyitja meg - tudatta az MTI-vel csütörtökön közleményben a Magyar Tudományos Akadémia sajtótitkársága.

Az idegrendszeri betegségek komoly népegészségügyi problémát jelentenek Európában és azon kívül is. Az Európai Agytanács (EBC) adatai szerint kontinensünk 28 országának (az EU-tagok plusz Norvégia) 466 millió lakosából 127 millió ember szenved valamilyen az agyat, a központi idegrendszert érintő megbetegedésben.

E kórképek felelősek a korai halálozás miatt elveszett életévek 23 százalékáért, a rokkantságban töltött életévek 50 százalékáért. Az európai országoknak évente összesen több mint 400 milliárd euróba (112 000 milliárd forintba) kerülnek az idegrendszeri kórképek. Magyarország ebből évi közel 5 milliárd euróval, 1300 milliárd forinttal részesedik.

"Ezek a sokkoló adatok rávilágítanak az idegrendszeri zavarok társadalmi jelentőségére" - áll a dokumentumban.

Az idegtudományokra fordított pénzösszeg nagysága Európában nincs arányban az idegrendszeri betegségek társadalmi költségeivel. Az utóbbi évtizedben a kontinens lemaradt az Egyesült Államokhoz és Japánhoz képest az alap- és klinikai kutatás területén. Sok fiatal európai kutató vándorol az Egyesült Államokba, nagy gyógyszervállalatok távoznak a tengerentúlra gyógyszerfejlesztési programjaikkal együtt.

Az agykutatás ugyanakkor olyan terápiákat, diagnosztikai eszközöket ígér, amelyekkel könnyebben felfedezhetik, megállíthatják, esetleg visszafordíthatják a neurodegenerációt, a lebénult betegek számára lehetővé válik idegprotézisek beültetése. A kutatók olyan speciális, betegre szabott depresszió- és szorongásoldó gyógyszerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek megszüntetik vagy a minimálisra csökkentik a mellékhatásokat.

"Az agy működésének egyre pontosabb feltérképezése és megértése vezethet el minket az idegrendszeri betegségek sikeres megelőzéséhez és gyógyításához, valamint hatékony oktatási programok kialakításához" - áll a dokumentumban.

Mint a közlemény rámutat, a Magyar Idegtudományi Társaság rendezvényével elő kívánja segíteni a közvélemény és a döntéshozók tájékozódását, meg kívánja nyerni bizalmukat, a rászorulóknak pedig egyértelműen be szeretnék bizonyítani, hogy "a tudomány minden erővel igyekszik megtalálni a megoldást problémáikra."

A konferencia napirendjébe beiktattak egy úgynevezett Brain Awareness (Agyi tudatosság) programot is, amely az idegrendszeri kórképek kutatásának jelentőségét, a hazai és európai helyzetet kívánja bemutatni. A rendezvényen, amelyre szakmai- és betegszervezetek képviselőit, az állami döntéshozókat, valamint a médiát hívták meg, előadást tart többek közt Jes Olesen, az EBC elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását