2024. május 19. - Ivó, Milán

Ma ponthatárok

Csütörtökön kiderül, hogy kik kezdhetik meg 2009 februárjában tanulmányaikat az egyetemeken, főiskolákon; ekkor határozzák meg a keresztféléves képzések felvételi ponthatárait - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.
2009. január 14. szerda 06:44 - Hírextra
A ponthatárok még csütörtökön kikerülnek a www.felvi.hu honlapra, de a közzététel utáni napokban az országos napilapok is közlik. A honlapon elérhető "Az én felvim" szolgáltatással, a jelentkezők azt is megnézhetik, hogy melyik intézményben kezdhetik meg tanulmányaikat.

A kért elbírálási sorrend alapján az első olyan helyre nyer felvételt a jelentkező, ahol elérte a megállapított ponthatárt. Nem vehető fel felsőoktatási intézménybe az a pályázó, aki nem rendelkezik a képzéshez szükséges végzettséggel, nem éri el a megállapított ponthatárt vagy a jogszabályi minimum pontszámot, a 160 pontot, felsőfokú szakképzésben pedig 140 pontot.

A felvételi döntésről hivatalosan a felsőoktatási intézmények írásban értesítik a jelentkezőket. Szintén az egyetemek, főiskolák tájékoztatnak a beiratkozás helyéről és időpontjáról, illetve az egyéb további teendőkről. Akiket ezúttal nem vettek fel, újra próbálkozhatnak a tavaszi eljárásban: a 2009. szeptemberben induló képzésekre ugyanis február 16-áig lehet még jelentkezni.

A keresztféléves képzésekre a november 15-i határidőig többen jelentkeztek, mint a megelőző évben: korábban 2073-an érdeklődtek a képzések iránt, most pedig 2670-en szeretnének valamilyen szakon tanulni.

Emelkedett a benyújtott jelentkezések száma is 3810-ról 4720-ra. A jelentkezők 34 százaléka alapképzésekre, 55 százaléka mesterképzésekre nyújtott be kérelmet, 11 százalék felsőfokú szakképzésben szeretne továbbtanulni.

A mesterképzések közül a legnépszerűbbnek a műszaki képzések bizonyultak, a jelentkezők 29 százaléka választott ilyen képzést. A bölcsészettudományi, gazdaságtudományi és informatikai szakokra a jelentkezők 12-15 százaléka pályázik, míg a diákok 26 százaléka tanári mesterszakra jelentkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását