2024. május 16. - Mózes, Botond

Együttműködés az eltűnt francia lány ügyében

Már csütörtökön átadta a francia belügyi attasénak a Fővárosi Főügyészség a francia diáklány eltűnésekor a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket - derül ki a Fővárosi Főügyészség MTI-nek küldött tájékoztatásából.
2009. január 12. hétfő 18:43 - Hírextra
Korábbi sajtóhírek szerint a francia hatóság december 31-én sürgősségi eljárásban terjesztette elő nemzetközi jogsegélyre irányuló megkeresését a Fővárosi Főügyészségnek.

A Fővárosi Főügyészség az MTI hétfői megkeresésére azt tudatta, hogy a francia igazságügyi hatóság jogsegélykérelme január 8-án érkezett meg a Fővárosi Főügyészségre, amelyben azt kérték, hogy az ügyészség bocsássa rendelkezésükre a francia diáklány eltűnésekor a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket. Kérték továbbá a lány mobiltelefonjának kódját, valamint kérték "rögzíteni és biztosítani az eltűnt diáklány által igénybe vett útvonalon forgalmazó mobiltelefon-adótornyok forgalmát".

"A Fővárosi Főügyészség a térfigyelő kamerák felvételeiről készült másolatot helyben átadta a jogsegélykérelmet személyesen benyújtó francia belügyi attasénak" - olvasható a főügyészség válaszában. Hozzátették: a kérelmet a többi kérés teljesítése érdekében továbbították a II. kerületi rendőrkapitánysághoz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság későbbre ígért tájékoztatást a jogsegélykérelem teljesítéséről.

Január 7-ei sajtótájékoztatóján Seres Ernő, a II. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője azt mondta, bűncselekményre utaló adatot egyelőre nem találtak a december 4-én éjjel a fővárosban eltűnt francia diáklány ügyében, ezért a rendőrség jelenleg nem nyomoz, közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eltűnés körülményeit.

Tajcsics József büntetőjogász az MTI érdeklődésére hétfőn hangsúlyozta: az eljárás hatékonyságát nem veszélyezteti, hogy nem nyomoz a rendőrség, hanem hatósági eljárásban vizsgálja az eltűnés körülményeit. Mint mondta, mindaddig, amíg nem merül fel bűncselekmény gyanúja, a nyomozóhatóság nem rendelheti el nyomozást, mert "nincs rá oka".

Ha nincs ok a büntetőeljárás megindítására, akkor a nyomozóhatóság közigazgatási hatósági eljárás keretében próbál bizonyítékot keresni, hogy eldőljön, valóban történt-e bűncselekmény vagy sem - magyarázta. Hozzátette: a közigazgatási hatósági eljárásban a rendőrség ugyanazokat az eljárási cselekményeket teheti meg, mint egy nyomozásban, vagyis a rendőrség az eltűnt személy felkutatása érdekében jogosult adatokat gyűjteni, tanúkat felkutatni, szakértőt bevonni. Egy dolgot azonban nem tehet meg nem gyanúsíthat meg senkit a bűncselekmény elkövetésével.
Tajcsics József megjegyezte: ha a rendőrség a közigazgatási hatósági eljárás során bűncselekményre utaló adatot talál, azonnal el kell rendelnie a nyomozást.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tanuló francia diáklány, Ophélie Bretnacher december 4-én éjjel a fővárosban tűnt el. A lányról a térfigyelő kamarák által rögzített utolsó felvételek éjjel háromnegyed kettőkor készültek a Roosevelt térnél. A diák táskáját két olasz egyetemista találta meg a Lánchídon hajnali fél négy körül.

Az üggyel kapcsolatban Ophélie apja és meghatalmazott védőjük büntetőfeljelentést tett a főügyészségen, ám ezt a vádhatóság elutasította, mivel "a rendelkezésre álló adatok és a feltárt tények alapján jelenleg semmiféle bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg".

Franciaországban a család feljelentése alapján emberrablás gyanújával előzetes bűnügyi eljárás kezdődött. A diáklány keresésben december 18-a óta francia rendőrök is segítenek a magyar hatóságoknak, és - szintén december 18-án - Budapestre érkezett egy francia ügyész is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását