2024. május 20. - Bernát, Felícia

Emelkednek a nyugdíjak

Januártól 3,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak - közölte Barát Gábor, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Az emelés vonatkozik a 2009 január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjakra, a rokkan
2009. január 9. péntek 15:55 - Hírextra
mezőgazdaság szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban valamint a baleseti járadékban részesülők ellátásai szintén 3,1 százalékkal emelkednek.

Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátása 3,1 százalékkal növekszik - derült ki.

A 13. havi nyugdíj intézménye megmarad. Ezt az Országgyűlés határozata alapján a 62. életévüket betöltött nyugdíjasok kaphatják, kivéve a rokkantsági és a hozzátartozói ellátásban részesülőket, akiknél nincs korhatár. Az országgyűlési határozat egy másik szigorítást is bevezetett, a 13. havi nyugdíj összege 2009-ben nem haladhatja meg a 80 ezer forintot. A 13. havi nyugdíjak arányos részeit márciusban és novemberben fizetik ki.

A korengedményes nyugdíjkorhatár intézménye korszerűsödött. Ez azt jelenti, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatárt megelőzően 5 évvel lehet kérni.

Meg kell azonban felelni az érintetteknek bizonyos szolgálati feltételeknek. Ez 40 év, de legalább 37 év szolgálati időt jelent. Az érintetteket ebben a tekintetben egyedileg bírálják el - mondta el Barát Gábor.

A főigazgató a jövőről szólva elmondta, hogy elemzések szerint a nyugdíjrendszer stabilitása hosszú távra - 2020 - biztosított. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy ne kezdjünk el közösen gondolkodni arról, miként lehet a korhatár kérdéséhez hozzányúlni.

Hozzátette: foglalkoztatáspolitikai, demográfiai, egészségügyi és más folyamatokat figyelembe véve kellene arról értelmes és korrekt vitát folytatni, hogyan lehetne egy átmenetet véghezvinni a nyugdíjrendszerben. Ez Barát Gábor véleménye szerint egy 2015 után hatályosuló és hosszabb átmenetet jelentő korhatáremelést jelenthetne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

obivan
2009. január 30. 10:43
- A nyugdíjas kosártól rendre elmaradnak a nyugdíjak.
- Az EU nyugdíjak kb. 1/20-a a magyar nyugdíj.

A cikk címe helyesen pl. ezek lehetnének:
"Ismét csökkennek a nyugdíjak"
"Megint belerúgott a nyugdíjasokba a kormány"
"A középosztály nyugdíja is elég lesz az éhhalálhoz"
"Eltüntetett nyugdíjalapok pótlása helyett, kórházreform"
"Ingyen ellátásra szedett OTI - fizetős TB"
"Vértelen népirtás"
"Add a pénzt, és kuss!"
csakegycsaj
2009. január 20. 17:12
Hát ja annak + épp aki semmit se kap csak év eleji áremelést. Mert sajnos van olyan nyugdíj is amit nem emelnek.
bocs
2009. január 9. 16:39
na ez aztán édes kevés a nyugdíjasoknak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását