2024. május 2. - Zsigmond

Csányi színházban

Először szerepel a budapesti Madách Színházban Csányi Sándor: Neil Simon És mennyi szerelem! című, csütörtöktől játszott romantikus komédiájában lép színpadra. A népszerű színész egy racionális, a szerelem ellen néha cinizmussal védekező lapkiadót alakít
2009. január 8. csütörtök 18:57 - Hírextra
"Sok közös van bennünk ezzel a sráccal, bár ő fiatalabb mint én" - mondta el az MTI-nek Csányi Sándor az általa játszott Andy figurájáról. Mint hozzátette, az ifjú lapkiadó a Szirtes Tamás rendezte darabban az egyetem utáni, lázadó időszakát éli, amikor barátjával együtt mindenképpen az emberek orra alá szeretné dörgölni, mik a hibáik. "A Krétakörben nekem is megvolt az életemben ez az időszak, mikor valami egészen újat, valami egészen mást akartunk csinálni, mint a kőszínház. Most már azt gondolom, sokkal nagyobb feladat elfogadni az emberek hibáit, mint megmutatni nekik, milyen rosszak" - vélte a színész.

Csányi Sándor megjegyezte, Andy legfontosabb tulajdonsága, hogy mindent cinizmussal és iróniával intéz el, nem hagyja, hogy az érzelmei elsodorják. "Majdnem képtelen bármiféle érzésre, folyamatosan kineveti a többieket, még magát is, ami kényelmes állapot, csak üres. Mikor az ember csak az agyát használja, az viszonylag kevés" - jellemezte a karaktert.

Mint a színész kiemelte, a darab egyik legjobb jelenete éppen az, amikor bejön az Oroszlán Szonja által alakított Sophie, és közli Andy-vel: "magát iszonyatosan ellenszenves embernek tartom, csak valamitől testi vágyat érzek maga iránt". Egyáltalán nem tudja, mitől, de valamiért mégis tetszik neki a srác, és ezt borzalmasnak érzi - jegyezte meg.

A romantikus komédiáknak ez az alapja - hívta fel a figyelmet Csányi Sándor: a kezdeti nagy ellenszenvből valami elindul, a két főhős összetalálkozik, majd szétválik, hogy a mű végére aztán végleg összejöjjenek. "És mindig akad egy megbízható, kedves fiú, aki ott van a környéken, de nem ő kell. Ennek a darabnak a története annyival van megcsavarva, hogy ez egy szupertehetséges író, a Szente Vajk által játszott Norman, aki borzasztóan kétbalkezes, és egyfolytában hülyeségeket csinál" - fogalmazott a színész.

Csányi Sándor legutóbbi bemutatója a Radnóti Színházban Osztrovszkij Farkasok és Bárányok című darabja volt októberben. Mint hangsúlyozta, semmilyen párhuzam nincs a két karakter, Murzaveckij és Andy között. "Imádom azt a szerepet, egy teljesen lerobbant alkoholistát játszom, aki valószínűleg élete utolsó egy-két évét éli, mert szét fogja inni magát. Nincs benne semmi: se kellem, se báj, se szexus. Azt akartam, hogy ez a külsőmön is látsszon, ezért is találtuk ki a bajuszt és a szakállt" - beszélt az Osztrovszkij-színműben nyújtott alakításáról.

Hozzáfűzte: Murzaveckijként fontos, hogy kifejezetten csúnya legyen a színpadon. "Nem is gondolom, hogy az lenne a dolgom, hogy álladóan belém szeressenek a nők. Színész vagyok, és szívesen játszom olyan szerepet, ahol kifejezetten undorral gondolnak rám, azt mondják, hogy ez egy piaszagú, szétcsúszott barom. Ez ugyanúgy játék, ráadásul sokkal izgalmasabb is, mert már elég sokat játszottam a jóképű fiúkból, ezért felüdülés egy ilyen balekot alakítani" - jegyezte meg Csányi Sándor.

Elmondása szerint hiába jött ki a Csak szex és más semmi című film a Rokonokkal egy időben, mindenki az "ügyeletes szívtiprónak", és nem az "ügyeletes államügyésznek" nevezte. Mint hozzátette, "valahogy ez áll közelebb az emberekhez, szívesebben azonosítanak ezzel a szerepkörrel".

A közkedvelt színészt sokat foglalkoztatják a színházak, számos filmszerepet kap, emellett televíziós műsorokban is gyakran feltűnik. "Nagyon szeretek színházban és moziban is játszani, és szeretem azt, ha van átjárás. A kategóriák le vannak szűkítve művészfilmre és közönségfilmre, és ez igaz a színházra is" - vélte Csányi Sándor, majd hozzátette: "úgy gondolom, belefér az életembe, hogy egyik este a Szombat esti lázban látnak, másnap a Kultúrházban, egyik este a Madáchban játszom, aztán átmegyek a TÁP Színházba vagy a Pszichoszínházba. Nem hiszek benne, hogy a dolgok feketék-fehérek".

Csányi Sándor kitért arra is, hogy az általa korábban tervezett színistúdió végül nem fért bele az életébe. Mint elmondta, az ösztönözte, hogy soha senki nem beszél arról, játszani milyen jó. "Mindig kimarad, hogy ezt tulajdonképpen örömből csinálja az ember, azért, mert jó dolog hőst vagy balekot vagy gonoszt játszani. Felkértek erre, és úgy gondoltam, ezt az örömöt átadnám a fiatal gyerekeknek, hogy hagyják az egész megfelelősdit, igyekvősdit. Mert emlékszem, mikor elkezdtem tizenhét évesen, nekem nagyon nagy élmény volt, hogy játszhatok, és ez megvan a mai napig is. Ez nekem nagyon nagyot fordított az életemen, segített abban, hogy elfogadjam magamat" - fogalmazott.

Következő munkáiról szólva Csányi Sándor elárulta, jövő hétfőn kezdik az Apacsok című darab olvasópróbáját Török Ferenc rendezővel a Radnóti Színházban: a mű egy filmrendező fiúról szól, akinek a nagyapja a példaképe, kiderül azonban róla, hogy annak idején III/3-as ügynök volt.

A színész tavasszal az elsőfilmes Orosz Dénessel forgatja következő, Poligámia munkacímű filmjét. Csányi Sándor - elmondása szerint - egy tévésorozat-írót fog játszani, aki szeretne igazi író lenni. Egyik reggel egy vadidegen lány mellett ébred az ágyban, aki azt állítja magáról, hogy ő a barátnője hat éve. Mikor az ismeretlen nő fényképét megmutatja a barátainak, azt mondják neki, ne hülyéskedjen, vele él évek óta. Eltelik pár nap, és egy reggel ismét egy teljesen idegen lány van az ágyában - adott ízelítőt a történetből a színész, hozzátéve, hogy már nagyon várja a forgatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását