2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Új tagozatvezető a színházban

Januártól Bodolay Géza a Szegedi Nemzeti Színház tagozatvezető főrendezője; a művész Telihay Pétert váltja e poszton - tájékoztatta Gyüdi Sándor főigazgató hétfőn az MTI-t.
2008. december 22. hétfő 17:25 - Hírextra
Bodolay Géza színházi rendezőként huszonöt évvel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban diplomázott egy kései reneszánsz előadással. A szegedi teátrum tagjanként rendezte meg Kőszegi Ákossal az ,56-os Hamletet és a Rinocéroszok magyarországi bemutatóját, Tolnay Klárival az Egy pohár vizet, Mentes Józseffel a Habot és a Revizort, Király Leventével a Három cilindert és évekkel később a Bolondok táncát. A csongrádi megyeszékhelyen rendezett először operát - Rossini Házassági szerződését - és operettet is - a Csárdáskirálynőt.

Utóbb hét esztendeig a Nemzeti Színház rendezője volt a fővárosban, majd egy évtizeden át vezette a kecskeméti Katona József Színházat. Kecskeméti igazgatása idején a színház évadonkénti nézőszáma 67 ezerről 90 ezerre emelkedett.

Bodolay Géza sokat rendezett külföldön is: Németország állami színházaiban, valamint Nagyvárad, Kassa és Komárom magyar színházaiban. A közelmúltban Wyspianski Menyegzőjét vitte színre a Teatr Slowackiban, Krakkóban. A szegedi közönség legutóbb Simon Stephens Pornográfia című művét láthatta Bodolay Géza rendezésében.

Előadásait négyszer hívták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) programjába, kétszer pedig a színházi seregszemle zsűrijének elnöke is volt. Vendégként tanított a szegedi bölcsészkaron és a Berlini Művészeti Egyetemen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását