2024. május 16. - Mózes, Botond

RáDió VaN és lesz

Mint azt már sokan tudják, tulajdonosváltás miatt megszűnt Magyarország egyetlen rock- és sportadója, és az egyetlen fekete zenét játszó Abszolút Rádió sem hallható már a megszokott frekvencián. Van azonban jó hírünk is: a neten kárpótolja JoNeS mindkét m
2009. január 7. szerda 18:59 - Pálfi Rita
JoNeS neve nem ismeretlen sem a Pont FM, sem az Abszolút Rádió hallgatói számára.
Előbbinek a zenei vezetője volt, utóbbinak emellett még a műsorvezetője és a főszerkesztője is. A kevésbé rádiófüggők pedig a fantasztikus hangulatú SzelektívHallás Partik miatt jegyezhették meg a nevét, melynek szervezője (helyesebben mondva mindenese) az úr.

JoNeS pár évvel ezelőtt megvalósította a változatos rádiózás híveinek álmát, létrehozva a RaDio VaN-t, egy olyan netes rádiót, ahol az oldal látogatói állítják össze a zenei műsort. Jelenleg már két oldal működik: a Black Van és a Rock Van, mindkettőnek beszélő neve van: míg ez előbbi a fekete zene rajongóinak kínál folyamatos szórakozást, addig a második a rockerek számára biztosítja a 24 órás interaktív zenehallgatás élményét (a hirextra.hu-ról is elérhetőek az adók, a bal menü Blackvan és Rockvan pontjai alatt).

A Pont FM 88.1 és az Abszolút Rádió zenei világa tehát még mindig hallható, csak az ismert frekvenciákról átköltözött az internetre: a rockvan.hu-ra és a blackvan.hu-ra. Aki bármelyik adó rendszeres hallgatója volt tudhatja, hogy JoNeS neve garantálja ugyanazt a zenei minőséget, mint eddig, hiszen e két rádió zenei vezetőjeként tevékenykedett.

És hogy pontosan milyen stílus képviselői hallhatóak interaktív módon? A Black VaN zenei kínálata négy, egymástól nem távol álló stílusból tevődik össze: Hip-Hop, Funky, Oldschool és Break. A Rock VaN adattárában - bár bizonyára mindenkinek kétségei voltak a neve alapján – a rockzene hívei találhatnak csemegéket, a 70-es évektől napjainkig.

A két említett oldalon hallgatható rádió legfőbb erénye az interaktivitás: itt tényleg az oldal látogatói alakítják a zenei műsort, és hallgathatják is az online adást: olyanok mintha 24 órás kívánságműsort hallgatnánk. Ugyanis több ezer zeneszám közül a hallgató választja ki a dalt, amit hallani szeretne. Ráadásul üzenetet is írhat hozzá, megindokolhatja például, hogy miért kedveli az adott nótát. Így kiváló alkalmat biztosítanak az oldalak kedvenceid népszerűsítésére is. És azért valljuk be, jó azt hallgatni, amit választottunk. Ha esetleg a listán nem lelsz rá valamelyik kedvencedre ne aggódj: folyamatosan bővül a kínálat, komplett zenei adatbázis frissítésre készül JoNeS, de lehetőség nyílik majd zenék megosztására is.

Az élő rádióműsort kedvelőknek sem szabad elszontyolodniuk: JoNeS dolgozik azon, hogy műsora, a SzelektívHallás visszakerüljön az éterbe (ilyenkor a választott dalok egy másik sávon szólnak tovább). Azon is munkálkodik, hogy a rockerek se maradjanak élő műsor nélkül.



Az oldalak ezen felül mindennel rendelkeznek, amivel egy átlagos közösségi oldal szokott: van chat, fórum, üzenőfal és játék is. Annyival viszont többet nyújtanak, hogy itt zenét is lehet hallgatni, és szelektálni. Ráadásul a Rádió Van Home Stúdió felszerelése JoNeSnak eddig a rádióban dolgoztatott berendezésével is bővült.

Persze itt is vannak szabályok, de ezek inkább szerkesztési elvek, mintsem drákói szigorú megkötések. Ugyanattól az előadótól nem hangozhat el két dal négy órán belül, ez is segíti a változatosságot. Ezen kívül limitálva van az is, hogy egy felhasználó hány számot kérhet egy nap, illetve, hogy milyen gyakorisággal teheti ezt. A jogi háttér is biztos: JoNeS havonta fizeti a jogdíjat a választható dalok után.

Ez a rendszer egyedülálló Magyarországon, szabadalom is védi. A nevek is védjegy oltalma alatt állnak, a működési elvet JoNeS (SzelektívHallás) szabadalmaztatta. A többi interneten elérhető választási lehetőséget kínáló rádiókkal szemben itt magasabb fokú közösségi élményben van részünk. Egy átlagos, „földi” rádióval szemben pedig interaktívabb, személyesebb élményt nyújt mind a blackvan.hu, mind a rockvan.hu. Ha nem vagy számkérős típus, akkor akár a hirextra.hu böngészése mellett is megteheted, hogy belefülelsz az adásba (Blackvan/Rockvan menüpontok).

A tévéből ismert kívánságműsorszerű rendszerrel szemben itt nem akkor kerül bele az interaktív műsorba a választott dal, ha sokan kérik ugyanazt, mint mi. Amit kiválasztunk az adáslistából, az el is hangzik az internetes "éterben", persze csak akkor, ha nem játszott már ugyanaz az előadó az elmúlt négy órában, ezt ugyanis a rendszer azonnal kiszűri.

A rádiók szeretettel várják a változatos, minőségi zene szerelmeseit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását