2024. május 20. - Bernát, Felícia

Restaurálták Dávidot

Egy évig tartó restaurálás után újra látható a firenzei Bargello múzeumban Donatello Dávidja.Az ékszerként cizellált szobor, a hullámos hajjal keretezett tökéletes arc, a kecses test, a kegyetlen fegyver és az ellenfél feje kemény feladatot jelentett a re
2008. december 12. péntek 13:10 - Hírextra
Rengeteg elemzés és próba után lézeres kezelésnek vetették alá, így tüntették el róla az idő "ráncait", ami elsősorban azokban a megfeketedett, megkeményedett viaszrétegeknek az eltávolítását jelentette, amellyekkel korábban megpróbálták kifényesíteni.

Donatello Dávidja most visszanyerte eredeti szépségét, avatott kezek visszavarázsolták hajának aranyát, testének bronz csillogását. De megszépült Góliát is, szakálláról, bajuszáról eltűnt a csimbókokban lógó sok szenny.

A szobor a múzeumban külön termet kapott, amelyet egy "intelligens" fényrendszerrel világítanak meg. A másfélméteres Dávid, a görög-római antik világ óta az első meztelen szobor így ma is elkápráztatja a nézőt, éppen úgy, mint amikor Donatello átadta a Medicieknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását