2024. május 17. - Paszkál

Most életveszélyes a Balaton

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni; ha marad a mostani időjárás, még tíz napot kell várni arra, hogy biztonságos legyen a sportolás a jégen - közölte a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) pénteken
2009. január 2. péntek 20:24 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a tó jegének vastagsága jelenleg legfeljebb négy centiméteres. A vízirendészet ezért kéri, hogy akik korcsolyázni, fakutyázni vagy csak csúszkálni szeretnének, saját érdekükben is legyenek türelmesek.

A horgászok figyelmét arra hívták fel, hogy ha léket vágnak, akkor a helyét távozásukkor jól látható módon jelöljék meg, nehogy valaki belecsússzon.

A nemzetközi gyakorlat szerint a hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad már kellő biztonságot, erre viszont - mint írták - a jelenlegi időjárás mellett nagyjából tíz napot kell még várni.
Hangsúlyozzák közleményükben, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet: ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá került, már nem sok esélye van a túlélésre. A jegesedés miatt a Balatonon már nem tartózkodnak sem a rendőrség, sem a vízimentők hajói, így a segítség csak a szárazföldről érkezhet.

A tó medre tele van hőforrásokkal, sok helyen kisebb-nagyobb csatornák és patakok is olvasztják a jeget - ezeken a helyeken különösen figyelni kell, mert a jég vastagsága több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol - fűzték hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását