2024. május 19. - Ivó, Milán

Vigyázat! A maradékok veszélyesek is lehetnek!

Az ünnepek után is érdemes odafigyelni arra, mi kerül az asztalra, hisz ilyenkor sok maradékot hajlamosak felhasználni az emberek, sőt a kereskedők nyakán maradt, gyanúsan olcsó karácsonyi árut is megveszik, amiből sok baj származhat - figyelmeztet a Magy
2008. december 28. vasárnap 07:55 - Hírextra
Az élelmiszerbiztonsági hivatal közleménye szerint a hűtést nem igénylő ételeket gyakorlatilag bármeddig el lehet fogyasztani, a romlandó ételek azonban veszélyesebbek; amelyik több mint három óráig melegen volt tárolva, már nem biztonságos - írják szombati közleményükben. A savanyú jellegű, káposztás, paradicsomos ételek - például a töltött káposzta - tovább eltarthatóak, a halas, gombás ételek gyorsabban romlanak. A majonézes saláták, nyers tojással készült ételek maradékai pedig különösen veszélyesek lehetnek - figyelmeztet a Hivatal.

Ha a megmaradt ételt hidegen tárolták, és az illata, íze, színe kifogástalan, 1-4 napon belül még meg lehet enni, ha előtte átforrósítják. A megmaradt ételekben ugyanis szabad szemmel nem látható mikrobák vannak, amelyek a langyos, meleg ételben rohamosan szaporodnak, hő hatására viszont elpusztulnak. Ennek is megvannak azonban a veszélyei: a mikrohullámú sütő például pontszerűen hevíti fel az ételt, vagyis maradnak hideg részek is, ahol a kórokozók túlélnek. Ezért a mikróban melegített ételt is jól fel kell forrósítani, utána pedig néhány percig állni, hogy az teljesen átvegye a hőmérsékletet - mondják.

Ami a szilveszteri készülődést illeti, a szakemberek szerint könnyen lehet, hogy karácsony után is az ünnepek előttről megmaradt termékeket értékesítik az üzletekben. Ezért azt tanácsolják mindenkinek, hogy legyenek nagyon körültekintőek vásárláskor. Nézzék meg alaposan, hogy mit vesznek meg, nem-e rossz a szaga, vagy gyanús a színe, illetve az állaga. Ha valami meglepően olcsó, valószínűleg nem jó minőség, ezért kivételesen ne csak az ár számítson - figyelmeztet az élelmiszerbiztonsági hivatal.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását