2024. május 4. - Mónika, Flórián

Minek kell ünnepelni?

Ünnepekre márpedig szükség van, tudták ezt régen és most is. Így nem csoda, hogy már Jézus születése előtt is találtak okot az emberek arra, hogy az év e hűvös, és leghosszabb éjszakákkal bíró időszakát feldobják. Nálunk ezt a szerepet többnyire a karácso
2008. december 24. szerda 16:29 - Pálfi Rita
Mithrász, Szaturnusz, Jézus

Karácsony a keresztény kultúrában Jézus születésének ünnepe, a kultúrkörhöz tartozó nem keresztény emberek számára is különleges időszak, jobb esetben a szeretet okán. Rosszabb esetben az ajándékok, még rosszabban pedig a két munkaszüneti nap dobja fel december utolsó napjait. Ahogy a Kis herceg Rókája is mondta: szertartásokra szükség van. Tartalommal meg úgyis mi töltjük meg.



Mindenesetre nem új keletű dolog az ünneplés: már az ókorban eltért a hétköznapoktól a december vége. A római Szaturnusz ünnepek gyökeréig nem néznénk vissza időben, inkább a saját gyermekeit felzabáló isten kultuszát, a Szaturnáliát nézzük meg közelebbről. Az nyilvánvaló, hogy a sötétség félelmet kelt az emberek nagy részében, és az embereknek ilyenkor mulatságra van szükségük. Így akkoriban az őszi vetés után vigadt a nép, evéssel-ivással, tánccal és zenével. Ehhez társultak olyan vicces apróságok, mint a társadalmi rangok felfüggesztése, így úrizálhattak a rabszolgák is. A jókedv, móka és kacagás mellett divatos volt az ajándékozás is.

Exupery rókája az ünnepekről
- …Szükség van bizonyos szertartásokra is.
- Mi az, hogy szertartás? - kérdezte a kis herceg.
- Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek - mondta a róka. - Attól lesz az egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól. Az én vadászaimnak is megvan például a maguk szertartása. Eszerint minden csütörtökön elmennek táncolni a falubeli lányokkal. Ezért aztán a csütörtök csodálatos nap! Olyankor egészen a szőlőig elsétálok. Ha a vadászok csak úgy akármikor táncolnának, minden nap egyforma lenne, és nekem egyáltalán nem lenne vakációm.
És akkor jön az igazán érdekes mitológiai történet: december 25-én egy istenség született egy szűztől, aki egy vallás megváltója lesz az évek során. Ha valakinek ennyiből még ne lenne világos: Mithrászról van szó, a perzsa vallásban a felkelő nap, a világosság istene. Kultusza a római birodalomban is egyre nagyobb teret kapott. Talán annyira nem meglepő, hogy a keresztény megváltó, Jézus születésének ünneplésére is a leghosszabb éjszaka környéke adta magát, mint időpont.

Egy gyökérből táplálkozó eszme, különböző hagyományok

A karácsonyi hagyományokat tekintve hatalmas eltéréseket találunk a modern korban, még Európa határain belül is.

Az írek például gondolnak az ajándékot hozó Mikulásra is, így rétes és sör várja az asztalon a várva várt vendéget. A svédeknél segédje van az „ajándékmesternek”, Jul(tomten), a  manó működik közre az örömokozásban. Az angolok hozták az egyre terjedő fagyöngy őrületet a téli ünnephez.



Az ukrán gyermekeket is duó ajándékozza: Hópehely lány képviseli a hölgyeket, és Jégapó az urakat. Lett gyereknek nem túl rossz lenni ilyenkor: nekik 12 napon keresztül hozza az ajándékokat a Mikulás. Az olasz gyermekek pedig nem hisznek Könyves Kálmánnak. Számukra boszorkányok márpedig léteznek. Legalábbis egy, Buffana névre hallgató seprűs hölgy biztosan. Ő hozza a finomságokat a jó gyerekeknek, a rosszak pedig szenet kapnak.

Izlandon a resteknek lehet félnivalójuk, ugyanis a legendák szerint a Yule macska megeszi a lusta embereket.

A hűvösből egy pár szóra át is menekülnénk melegebb éghajlatokra. A Föld déli féltekéjén nyáron van karácsony, így az ausztrál Mikulás nem is rénszarvasokkal, hanem kengurukkal dolgozik. Új-Zélandon is másként zajlik az ünnep, szezonális okokból. Piknikeznek a szabadban, lemennek a tengerpartra, hideg sonkát esznek, és még hidegebb sört isznak.

A sor még korántsem teljes, azonban a lényeg nem is az apró részletekben rejtőzik. Mindegy, hogy Jégapó érkezik, vagy a Yule macska, esetleg egy bűnbánó boszorkány. Az is elég, ha képesek vagyunk pár napig örülni a szeretteinknek, odafigyelni rájuk, és talán az átlagosnál türelmesebbnek is lenni. És közben reménykedni, hogy ők is ugyanígy tesznek. Akkor talán az se számít, hogy mennyire rossz a tévében a karácsonyi műsor.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását