2024. május 16. - Mózes, Botond

A második család

Korábban én is, mint a bizonyos mesebeli vándorlegények, próbára tettem a szerencsémet: külföldön vállaltam munkát, hogy az ott megkeresett pénzemből alapozzam meg a jövőmet. Ezzel nem is lett volna gond – keményen dolgoztam, keveset költöttem, mind
2008. december 24. szerda 20:59 - Szalay Gergely
Mindez szép és jó is volt, csak a családom hiányzott nagyon.

Különösen karácsonykor – azt hiszem, ez különösebb magyarázatra nem szorul. Szerencsére jó társaságba kerültem, nem én voltam az egyedüli magyar, a hangulat is jó volt – de érezhetően mindenki kicsit szomorkásabb lett a karácsony közeledtével. Nem nagyon tudtuk megengedni magunknak az utazgatást, csak az ajándékokat tudtuk magunk helyett hazaküldeni. Az azért nem ugyanaz: más remélni, hogy örülnek odahaza, és más látni az örömöt.

Ahogy egyszer-kétszer szóba került a téma, láttam a többieken is, hogy hasonlóan gondolkodnak: mindenkinek hiányzott a karácsony. Végül azt találtuk ki, hogy valakinél majd összejövünk szenteste, csak hogy ne legyünk egyedül. Karácsonyozni persze nem fogunk, nem kellene fájdítani a szívünket – állapodtunk meg egymással. Szigorúan csak egy közösen eltöltött este, ami véletlenül pont december huszonnegyedikére esik. Van ez így, semmi különösebbet nem kell mögé gondolni.



Aztán hogy, hogy nem: kicsit másképp alakult minden. Én úgy gondoltam, akármennyire nem karácsonyozunk, néhány fenyőágból csak nem lesz gond. Más úgy érezte, néhány gyertya sem árthat a hangulatnak. Megint másnak az jutott az eszébe, hogy süt valami kis édességet – nem nagy dolgot, de nyilván nem lehet baj abból, ha viszünk magunknak valamit. Akadt, aki úgy vélte, néhány korty forralt bortól sem lesz baja senkinek sem – hogy rövidre fogjam, messzi idegenben, távol a családjainktól egész hangulatos kis karácsonyt rittyentettünk magunknak.

És egész jó hangulatban telt el az este: ha nem is volt olyan, mintha a családunkkal lettünk volna, kicsit egymás második családjává váltunk. Jó volt azt érezni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak körülöttünk, akikre számíthatunk, és akik búban-örömben osztoznak velünk.

Nem akarom fölöslegesen szaporítani a szót: azóta már hazatért mindenki, de tartjuk egymással a kapcsolatot. Ha tudunk segíteni a nyaralásnál, megtesszük, összejárunk, ha úgy alakul – nem kell különösebben szaporítani a szót: azon az estén olyan barátság született közöttünk, ami biztos, hogy nem múlik el soha.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását