2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gigacsizma Moszkvában

A világ legnagyobb nemezcsizmáját állították fel szombaton a moszkvai Forradalom terén, amely valóságos rekordfesztivál színhelye lesz a következő napokban.
2008. december 13. szombat 19:30 - Hírextra
A nemezcsizma - orosz nevén valjonok, illetve párban valenyki - Oroszországban sok helyen ma is használatos, ha igazán hideg van: néhány éve még a rendőrök is ilyenben jártak télen az utcán, de mivel az utóbbi években nem voltak tartós nagy hidegek, mostanában nem látni rajtuk valenykit, nem tudni, egyenruhájukhoz tartozik-e még. Mindazonáltal gyerekcipő-boltban ma is látni divatos fazonú, színes-díszes kis nemezcsizmákat. A valenyki, ha jó minőségű, ellenáll a hidegnek és a nedvességnek, de régebben azért többnyire kalucsnit vettek rá. 

A 2,5 méter magas és 300 kilogrammot nyomó csizma egy egész hónapi munkával készült Jaroszlavlban, az ottani nemezgyárban, s alkotói reményei szerint bekerül majd a Guinness Rekordok Könyvébe is. Külön attrakció, hogy sarkánál ajtó van rajta, bárki besétálhat, és például fejét az ajtón kidugva lefényképeztetheti magát a csodacsizmával.

A hatalmas csizma nem marad szürke: aki részt akar venni kidíszítésében, a helyszínen kap sprayt, de még létrát is, hogy fessen rá.  A Forradalom terén Orosz Tél címmel népi iparművészeti vásár zajlik, amelyen egész sor rekordot szándékoznak felállítani.

Az első december 6-án született: felállítottak egy 2,5 méter magas és több mint 2 méter széles díszes patkót. Lesz egy példátlanul nagyszabású bundabemutató a szabad ég alatt csupa orosz szőrméből, rókából, nercből és cobolyból.

Ha elég hideg lesz - ami nem tűnik valószínűnek a mostani meleg időben, amikor alig csökken 0 Celsius-fok alá a hőmérséklet, de december elején volt plusz 10 Celsius-fok is - Szergej Celebrovszkij sokszoros jégszobrász-világbajnok 20 perc alatt kifarag egy jégtömbből egy nagy méretű hattyút.

Végül a szervezők Szilveszterre rekordszámú résztvevővel körtáncot terveznek. A vásár - és az óriás nemezcsizma - egészen január 19-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását