2024. május 16. - Mózes, Botond

Szülinapos Sziámi - videóval

December 12-e van, a mai napon ünnepli 57. születésnapját Müller Péter Sziámi, a magyar alternatív zenei színtér meghatározó alakja, költő és énekes, nevét a legtöbben mégis a Sziget Fesztivál miatt jegyezték meg.
2008. december 12. péntek 14:25 - paulson/Zagyvai Márton
Müller jelentőségét magyar rockzene történetében nehéz túlbecsülni, és ahhoz, hogy ezt elmondhassuk, a Sziget létrehozására igazából már nem is lett volna szükség. Ugyanis Müller Péter alapította (a későbbi Európa Kiadó vezetőjével, Menyhárt Jenővel közösen) 1980-ban az első magyar alte-rock bandát, a legendás URH-t. Bár a csapat egy évig se létezett, és hivatalos felvételük is csak a rendszerválás utáni reunion-koncertről készülhetett, mégiscsak az ő hatásukra szökkent szárba a magya-rock fájának mind a napig egyik legéletképesebb ága.

Az ezután, Bárdos-Deák Ágnessel alapított Kontroll Csoportot, majd a későbbi Sziámit (eredeti nevén Sziámi-Sziámi) már senkinek sem kell bemutatni. Müller Péter zenekarairól – akárcsak művészetéről – nehéz olyanoknak mesélni, akik esetleg mégsem hallották őket. Az biztos, hogy sajátosak, az pedig személyenként dől el, hogy ez a jelző pozitív vagy negatív értelemben értendő-e. Mi azért az előbbire szavaznánk.

Mindenesetre az a felismerése, hogy „kell egy hét együttlét”, és az eredetileg „Sziámi-nyaralásként” induló Sziget Fesztivál hatalmas sikernek és rengeteg látogatónak örvend évről-évre. Talán az óriásira nőtt rendezvénynek még az eredeti eszmét is sikerült megőriznie, de ez már egy másik történet.

A Sziámi zenekarnak (és így Müller Péternek) köszönhet a magyar alternatív zenei színtér egy másik hasznos rendezvénysorozatot: a Songwriter’s (dalírók) Klubot. Születésnapi köszöntő videóklipünket természetesen a Sziámi együttes zenei munkásságából választottuk, a 2006-os „Fogjad már meg” című album, Boldog boldogtalan című dalát. Mi csak az előbbi melléknév szótövéből képzett főnevet kívánjuk az ünnepeltnek.






Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását