2024. május 2. - Zsigmond

Nincs veszélyben a szabadelvűség

A globális gazdasági és pénzügyi válság miatt fordulóponthoz érkezett a világ, de a piacgazdaság, a szabadságra épülő világ alapelvei nincsenek veszélyben - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szerdán Budapesten az Európai liberálisok - A XXI. század kihí
2008. december 10. szerda 15:36 - Hírextra
Az Európai Liberális Fórum, a Friedrich Naumann Alapítvány és a Republikon Intézet közös budapesti rendezvényén a liberális pártelnök úgy vélte, hogy a pénzügyi rendszerre vonatkozó szabályozókon kell változtatni, de a piacgazdaság alapelvein nem.

Fodor Gábor szerint egy intenzívebb állami részvétel, a bürokrácia megerősödése csak még mélyebb válságba lökheti a világot, amiből csak a liberális elvek és eszmék még intenzívebb átültetésével a gyakorlatba lehet kilábalni.

Hozzátette: Magyarország gondjait nem a liberális elvek túlhangsúlyozása, hanem éppen az állami szerepvállalás fennmaradása okozta, mert az állam túlterjeszkedett és túlköltekezett. Fodor Gábor hangsúlyozta: ma elsősorban arra kell figyelniük, hogy erősítsék a liberális gondolatot. A liberálisok legfőbb politikai célkitűzésének a reformok kikényszerítését nevezte.

A sajtótájékoztatón részt vett Irina Hakamada, az orosz liberális Mi Választásunk Párt elnöke, aki elmondta, hogy a liberalizmusra az első nagy csapást a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mérték, mert ezeket követően sokan úgy gondolták, eljött az ideje az emberi szabadságjogok korlátozásának.

Az orosz pártvezető szerint a későbbi történések megmutatták, ezek a lépések nem vezettek eredményre, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok meg tudta védeni önmagát. Irina Hakamada nagy kihívásnak nevezte, hogy az Egyesült Államokban államosítják a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.

Egyetértett Fodor Gáborral abban, hogy a liberálisoknak nagy szerepe van a régi rendszerből megmaradt bürokráciával szembeni fellépésben. Irina Hakamada azt mondta, hogy az optimista becslések szerint is legkorábban öt év múlva sikerül kilábalni a válságból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását