2024. május 2. - Zsigmond

Fodor még dúsabb liberalizmust akar

Magyarországnak több liberalizmusra van szüksége - mondta az Európai liberálisok - A XXI. század kihívásai című nemzetközi konferencia megnyitóján szerdán Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke.
2008. december 10. szerda 12:15 - Hírextra
Az Európai Liberális Fórum, a Friedrich Naumann Alapítvány és a Republikon Intézet közös rendezvényén a pártelnök arról beszélt, hogy ma a liberalizmus szerte a világban fordulóponthoz érkezett.

Az elkerülendő veszélyekről szólva azt mondta: sokan valamiféle új keletű, modern etatizmusról beszélnek, sokan mondják, hogy az állam újfajta szerepvállalására van szükség.

Első számú veszélynek nevezte az etatizmus támogatását vagy elfogadását. Hozzátette, hogy a pénzügyi és gazdasági válság kapcsán teret nyert az a vélemény, amely szerint korábban túlontúl sok volt a szabadság, túl liberális volt a világ. Fodor Gábor szerint ez az elképzelés sem igaz, mert alapvetően nem a szabadság, a liberális gondolkodásmód, hanem a rosszul működő szabályozórendszer okozta a bajt.

A pártelnök kifejtette, hogy Magyarország éppen azért sebezhető, mert nem volt eléggé liberális.
A hazai gondok okozójaként az állam túlköltekezését, a gazdaság strukturális problémáját és az állam túlterjeszkedését nevezte meg. Hozzátette: eközben az állam szolgáltatásainak színvonala nemzetközi összehasonlításban alacsony.

A kilábalás egyik fontos pontjának nevezte a politikus, hogy a magyar gazdaság és társadalompolitika kellően liberális legyen.Mint mondta, szembe kell nézni azzal, hogy őszinte beszédre, a hibákkal való szembenézésre van szükség. Ennek kapcsán megjegyezte: 2002 és 2006 között a magyar gazdaságpolitika jelentős hibákat követett el, igaz, ez a folyamat nem akkor kezdődött.

Fodor Gábor közölte: fel kell lépni a populizmus ellen is, mert az, hogy az emberek ma nehéz helyzetbe kerültek, többek között egy populista, államközpontú, túlköltekező politikának köszönhető. Nyitni kell a különböző politikai erők felé, mert szükség van a párbeszédre - mondta a liberális párt elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását