2024. május 19. - Ivó, Milán

Sólyom újra jelölteti Havasinét

Az Országgyűlés 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett, titkos szavazással, nem választotta meg Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét a Legfelsőbb Bíróság elnökének hétfőn.
2008. december 8. hétfő 18:15 - Hírextra
Havasiné Orbán Máriát Sólyom László köztársasági elnök jelölte a posztra, miután korábbi jelöltje, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június végén járt le. Megmagyarázhatatlan, felelőtlen és kártékony döntésnek nevezte Sólyom László köztársasági elnök, hogy a parlament nem választotta meg a főbírójelöltet. Az államfő hétfőn újságírónak nyilatkozva közölte: újrajelöli a főbírói tisztségre Havasiné Orbán Máriát.

Adva volt egy jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére, a programját, amellyel az összes párt egyetértett, bátran képviselte - fogalmazott az államfő. Hozzátette: a programot az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) jóváhagyta, és a jelölt számtalan helyen tanúbizonyságát adta emberi alkalmasságának, felkészültségének.

Sólyom László kijelentette: azok az érvek, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, szégyellni valóak. Hozzátette: alkotmányellenes gondolkodásmód az, hogy a szocialista párt amellett, hogy elismerte a jelölt szakmai múltját és programját, a tudományos munkát és a nyelvtudást kéri rajta számon.

Nincs olyan jogszabály, amely ilyen feltételeket tartalmazna, a jogszabály hatéves bírósági gyakorlatot írna elő ehhez a tisztséghez, nem pedig harmincéveset - jelentette ki.

Sólyom László közölte: "tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy az illetőnek valamilyen távoli rokona a Fidesznél dolgozik". Hozzátette: nincsen jobb- vagy baloldali bíró, bíró van, aki a törvénynek és a lelkiismeretének van alávetve.

Hajánál fogva előrángatott érvekkel egy ilyen döntést hozni, amikor mindenki tisztában van azzal, hogy milyen helyzetben vannak a bíróságok, milyen sürgős lett volna, hogy legyen végre elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, nagyon kártékony - hangsúlyozta.

Az államfő kijelentette: "eltökélt szándékom, hogy alkalmat adok a parlamentnek arra, hogy ezt a hibás döntést kijavítsa, Havasiné Orbán Máriát ismételten jelölni fogom".

Havasiné Orbán Mária a szavazást követően azt mondta: bírói tevékenységének soha nem volt politikai színezete, és mint mondta, soha nem is lesz. Hozzátette: a bíróságon a reformokat már el kellett volna kezdeni, nem tegnap, hanem tegnapelőtt.

Újságírói kérdésre közölte: soha, semmilyen politikai tényezőt nem kíván meggyőzni a saját személyéről.

Mint mondta, annak örül, hogy szakmaiságát soha, sehol, senki nem vonta kétségbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. december 9. 03:35
Sólyom leleplezte önmagát:ő nyiltan jobbos és autokrata/a kettő összetartozik/,amit ő művel,az a "megmagyarázhatatlan","a felelőtlen" és a "kártékony".Személy szerint ha Havasinénak lennék-visszalépnék,mert az államfő saját kivagyisága miatt,kényes helyzetbe hozta s nem ő az első,akit Sólyom butasága és arroganciája ebbe a helyzetbe hoz:amiket főz,egyes is meg az elnök...
thurvj97
2008. december 8. 19:03
A jelölő felkészületlensége vetül a jelöltre is. Egyébként napjainkban egy recepcióstól elvárás az idegennyelv, nem egy olyan komoly poszton, ahová Havasinét jelölik. Igenis jogos elvárás számonkérni a tudományos munkát is ezen a szinten. Sólyom ismételten bebizonyította hovátartozását. Nem véletlen, hogy egyre többen tekintik csak a jobboldal államfőjének. Én magam sem tekintem annak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását