2024. május 19. - Ivó, Milán

A szlovákokat már untatja a magyar-ügy?

A szlovákiai Érsekújváron találkozik szombaton Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő. A szlovák fél nem tárgyalna a vitás kérdésekről; a magyar elnöki hivatal szerint az államfői találkozó a kormányfői és a házelnöki találkozókkal megkez
2008. december 5. péntek 19:17 - Hírextra
Ivan Gasparovic és Sólyom László tíz órától kezdődően a tervek szerint egy órán át tárgyal zárt ajtók mögött, ezt követően tájékoztatják a nyilvánosságot a megbeszélésen elhangzottakról. A tárgyalás után Sólyom László a Magyar Koalíció Pártjának képviselővel is találkozik.

A Köztársasági Elnöki Hivatal - részleteket nem említve - arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a két elnök a magyar-szlovák viszonyról tárgyal majd. A találkozó illeszkedik a kormányfői és a házelnöki találkozókkal megkezdett sorba - tették hozzá.

A szlovák elnöki hivatal szóvivője korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy a találkozó napirendjén nem szerepelnek majd olyan témák, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmekkel foglalkoznak, hanem a szlovákok és a magyarok jövője és együttműködésük az egységes Európában lesz a téma.

Az eredeti tervek szerint a két államfő december 6-án Esztergomban találkozott volna. A szlovákok később jelezték, hogy ez a helyszín nem felel meg nekik. Diplomácia forrásokból származó értesülések szerint azért, mert most Ivan Gasparovic szeretne a házigazda lenni. A szlovák fél eredetileg december 5-ét és Tótkomlóst javasolta, azt viszont a magyarok nem fogadták el. A szlovákok ezután a szlovákiai Párkányhoz közeli Béla (Belá) települést ajánlották.

A két köztársasági elnök legutóbb november 11-én Varsóban találkozott egymással, ahol részt vettek a lengyel függetlenség napi ünnepségen.

Sólyom László és Ivan Gasparovic azt követően tárgyal egymással, hogy a szlovák miniszterelnök, Robert Fico szerdán bejelentette, elutasítja magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját, amelyet Gyurcsány Ferenc kisebbségi kérdésekben fogalmazott meg a novemberi révkomáromi találkozón.

Ezzel párhuzamosan a szlovák parlament szerdán arról döntött: kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. A döntés értelmében az első helyen a kisebbségi megnevezés lesz, azt követi a hivatalos szlovák megnevezés. Egy másik szerdai határozat szerint azonban kizárólag szlovákul tüntethetők fel a földrajzi megnevezések a Szlovákiában kiadott térképeken.

A döntésekkel és a bejelentéssel párhuzamosan tárgyalt egymással a magyar és a szlovák házelnök Komáromban. Szili Katalin és Pavol Paska megegyezett abban, hogy február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek majd a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről. Emellett azonban a találkozón folytatódott a vita a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról, illetve a két házelnök eltérően ítélte meg Robert Fico bejelentését is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását