2024. április 29. - Péter

Csődben a titkosszolgálat

A titkosszolgálatok tudtak a Mumbaiban készülődő terrorcselekményekről, és erről figyelmeztették is az illetékeseket, az üzenet azonban "elveszett a rendszerben" - számol be a brit sajtó a vasárnap napvilágra került hírekről.
2008. december 1. hétfő 12:44 - Hírextra
Kilenc nappal azelőtt, hogy a terroristák partra szálltak volna az indiai nagyvárosnál és megkezdték volna háromnapos ámokfutásukat, a helyi biztonsági szolgálatok figyelmeztetést kaptak arról, hogy egyes nyilvános helyek veszélyben vannak. A titkosszolgálatok még azt is elmondták, hogy a támadás a tenger felől érkezik majd.

Az ügynökségek azt állítják, leadták a figyelmeztetésüket az illetékeseknek, az azonban elkallódott, így nem ért célt. Mindez rámutat az indiai titkosszolgálatok nem hatékony működésére vagy a bürokratikus előírások akadályozó voltára.

A merényletek óta az ázsiai országban jelentős biztonsági intézkedéseket vezettek be, és fokozottan védik a határokat is.

Egy magas rangú mumbai rendőrtiszt bejelentette azt is, hogy a Laskar-e-Taiba, azaz az Igazak Hadserege nevű pakisztáni szélsőséges szervezet tagjai követték el a terrortámadásokat. A támadók a szervezeten belül "egy radikális csoportból" kerültek ki - mondta Rakes Maria bűnügyi főfelügyelő.

Ezt megelőzően több indiai lap titkosszolgálati körökre hivatkozva közölte: a mészárlás egyetlen túlélő támadója, az elfogott Adzsmal Amir Kamal kihallgatásakor azt vallotta, hogy a támadók mind pakisztáni állampolgárok voltak. A 21 éves fiatalember elmondta, mindegyiküket a Laskar-e-Taiba képezte ki. Szerda este a tengeren megkaparintottak egy hajót, és azon, majd gumicsónakokon jutottak el Mumbaiba, ahol azonnal elindították összehangolt akciójukat.

A Laskar-e-Taiba Kasmír függetlenségéért harcol. 1986-ban jött létre az India és Pakisztán között vitatott határtérségben, amely már több mint fél évszázada feszültség forrása a két dél-ázsiai ország között. A lázadószervezetet hat éve mindkét országban betiltották. Az indiai hatóságok azóta is e szervezetet teszik felelőssé a területén elkövetett merényletekért, viszont úgy tartják, hogy az iszlamista szervezetet a pakisztáni hírszerzés hozta létre az India elleni titkos háború megvívásának támogatására, Kasmír elszakítása érdekében.

A hétvégén kiderült az is, hogy várhatóan szerdán Indiába utazik az amerikai külügyminiszter, hogy ezzel is kifejezze az Egyesült Államok kormányának együttérzését az indiai néppel. Condoleezza Rice a londoni NATO külügyminiszteri értekezlet után érkezik Indiába.

George Bush amerikai elnök szombaton az Egyesült Államok részvétéről biztosította Indiát a mumbai merényletek miatt, és felajánlotta támogatását az események kivizsgálásában.

A múlt heti mumbai merényletekben 174 ember veszítette életét és majdnem 400-an sérültek meg.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását