2024. május 2. - Zsigmond

Több pénz jut az oktatásra

Az Új Tudás Program uniós és nemzeti forrásaival együtt összességében jóval több pénz jut jövőre a közoktatásra és a felsőoktatásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási és kulturális miniszter.
2008. november 27. csütörtök 08:11 - Hírextra
Kedden fogadta el az Országgyűlés a 2009-es költségvetés sarokszámait. Ennek kapcsán Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a költségvetés alapján 420 milliárd forintot kap jövőre, nagyjából ugyanannyit, mint 2008-ban. Hozzátette: az oktatás költségei nemcsak az OKM, hanem döntő többségben az önkormányzati, illetve a szociális és az egészségügyi minisztérium költségvetésénél vannak.
Nem lesz tandíjemelés

Az oktatási és kulturális miniszter elmondta: az oktatás büdzséjéből kikerült a 13. havi fizetés, amely 39,4 milliárd forintot vitt el, az Új Tudás Program keretében pedig nemzeti forrásból 27 milliárd, uniós forrásból további 90 milliárd forint jut oktatásügyre, így tehát jól jár a magyar közoktatás.

A politikus az egyetemek ingatlanértékesítésével kapcsolatban hangsúlyozta: a felsőoktatatás működésében a korszerűsítést támogatja, a privatizációt pedig nem. Éppen ezért azt a szocialista módosító indítványt támogatják, amely értelmében az állami felsőoktatási intézmények tulajdonosi szerkezetében nem történhet változás, vagyis a tulajdonos továbbra is az állam.

A vagyonkezelői jogok azonban átkerülhetnek a felsőoktatási intézetekhez, bizonyos feltételekkel: a felsőoktatási intézmény az állami törzstőkéből származott ingatlant csak akkor idegenítheti el, ha az ebből befolyt jövedelmet helyben, az adott városban ingatlanba fekteti. Ha ezt nem teszi, akkor az ingatlant csak állami felügyelettel, az oktatási miniszter jóváhagyásával értékesítheti - hangsúlyozta Hiller István.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását