2024. április 29. - Péter

A HÖOK továbbra sem támogatja a felsőoktatási törvény módosítását

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) továbbra sem támogatja a felsőoktatási törvény vagyongazdálkodást érintő módosítását - mondta Miskolczi Norbert elnök a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai ülése után az MTI-nek. A Felsőoktatási Dolgo
2008. november 26. szerda 21:42 - Hírextra
Miskolczi Norbert elmondta: a javaslathoz két társával együtt több új módosító indítványt nyújtott be Magda Sándor szocialista országgyűlési képviselő is, de a törvény módosítását így sem tudják támogatni.

Elfogadhatatlan, hogy az ingatlanok esetleges értékesítéséből befolyó bevételt a magántőke bevonásával

megvalósuló PPP-konstrukció bérleti díjára lehessen fordítani, mert így az állami vagyon egy idő után egyszerűen eltűnhet - mondta a hallgatói szervezet elnöke.

Kifogásolta azt is, hogy a felsőoktatási intézmény az állami tulajdont a beruházónak legfeljebb 20 évre pályáztatás és bérleti díj nélkül átadhatná.

Bírálta azt a kezdeményezést is, amely a miniszternek vétójogot adna az ingatlan értékesítésénél. Álláspontja szerint így a politika kezébe kerülne a felsőoktatás vagyongazdálkodása.

Nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy egy rektort akárhányszor újra lehessen választani, mint az az egyik módosító javaslatban szerepel.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, a most benyújtott módosításoknak köszönhetően az állami vagyon nem kerül az intézmények kezébe, csak vagyongazdálkodást folytathatnak majd.

Ugyanakkor, ha gazdaságilag előnytelen szerződést kötnek, a rektor saját vagyonával felel érte. Az érdekvédő arra a kérdésre, hogy mi számít gazdaságilag előnytelennek, azt mondta, hogy ezt majd kormányrendelet szabályozza.

Beszámolt arról is: Hiller István szakminiszter támogatta azt a javaslatukat, hogy az érdekképviseletek valamennyi intézményi szervezetben tanácskozási joggal jelen legyenek. Ezt azért tartotta fontosnak, mert a gazdasági tanácsok hatásköre a vagyongazdálkodás átalakulásával bővül majd.

Kis Papp László összegzése szerint ez jelentős előremozdulás, s az a félelmük, hogy a javaslat következménye a privatizáció lehet, "részben eloszlott."

Az MTI úgy tudja, hogy az új módosításokkal a kormány támogatni tudja a javaslatot. A jogszabályról várhatóan a költségvetés elfogadása után szavaz a parlament.

A felsőoktatási törvény módosítását ebben a témában Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata képviselők kezdeményezték októberben. Az eredeti javaslatban az állami vagyonnal való szabadabb gazdálkodást kívánták lehetővé tenni azáltal, hogy a felsőoktatási intézmények az általuk kezelt törzsvagyon tulajdonosává válnak.

A törvényjavaslat ezen pontját az oktatási bizottság ülésén a Fidesz, a KDNP és a független Almássy Kornél is aggályosnak találta, és kezdetektől élénken tiltakozott ellene a HÖOK és az FDSZ is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását