2024. május 6. - Ivett, Frida

Mészárszék luxusszállodákban

Legalább százhuszonöt ember halálát és háromszáz sebesültet követelt a tegnap esti Bombayben (Mumbaiban) elkövetett vérengzéssorozat, ami legfőképp luxusszállodákat és közlekedési csomópontokat érintett. Az iszlám merénylők főleg angol és amerikai turistá
2008. november 27. csütörtök 12:27 - Pásztor Balázs
Shiva ölelő karjai

Mi jut eszünkbe Indiáról? Ha széles körben akarunk gondolkozni, akkor a rengeteg nyelv, vallás, nép és kultúra hatalmas, gazdaságilag egyre jobban felfejlődő olvasztótégelye juthat eszünkbe, de ha csak címszavakban akarunk fogalmazni, akkor curry, Gandhi, Gangesz, és Shiva. Ha már Shivánál, a pusztítás istennőjénél tartunk, akkor azért nem árt megemlíteni az elmúlt öt évben elkövetett, összesen több mint 800 halálos áldozatot követelő húsz merényletet - amelybe a mostani még nincs beleszámolva. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy az elmúlt időben kezdett nagyon elharapódzni a dolog: október 30-án tizenkét összehangolt robbantásos merényletet követtek el India északkeleti részén, 76 áldozatot követelve. A felelősséget az addig ismeretlen "Indiai Mudzsahed Iszlamista Biztonsági Erő" vállalta magára.

Kegyetlen erőszak

Kilenc helyszínen, szinte egy időben csaptak le helyi idő szerint este fél tízkor fegyveresek jól szervezett csoportjai. A gránátokkal, Kalasnyikov géppuskákkal felfegyverzett támadók legfőképp luxusszállodákat, turisták által látogatott helyi nevezetességeket, egy kórházat és egy pályaudvart támadtak meg, kegyetlen mészárlást rendezve. Újabb hírek szerint még Chabad Lubavitch ultra-ortodox zsidó szervezet mumbai székhelyét is megtámadták: valaki épp telefonon beszélt a helyi rabbival, amikor hirtelen megszakadt a vonal, és azóta nem hallottak felőle semmit.



A velük összecsapó, jól felszerelt kommandósok és őskori fegyvereket használó rendőrök többüket lelőtték, négy sérült terroristának pedig jelenleg is folyik a kihallgatása. A tűzharcban életét vesztette a bombayi rendőrség antiterrorista osztagának vezetője is.

Az Oberoi és a Taj Mahal luxusszálloda halljában is lángok csaptak ki, ráadásul az utóbbiban kora reggelig dúltak a harcok: több EP képviselő elbarikádozta magát a szálloda egy részében, miközben a kiérkező kommandósok összecsaptak a fegyveresekkel. Nagyjából negyven, többségében külföldi túszt ejtettek a terroristák (tizenötöt a Taj Mahalban, többit az Oberoiban), főleg angol és amerikai útlevéllel rendelkezőkre vadásztak - a dráma több helyen jelenleg is zajlik. Először magyar áldozatokról is szóltak a hírek, de közben kiderült hogy mind Glattfelder Béla Fideszes EP-képviselő, mind munkatársa szerencsésen ki tudott menekülni a szállóból. A rendőrség a Dekkáni Mudzsáhideket gyanítja az akció mögött, akik interneten vállalták is a felelősséget a merényletekért, és a túszok életért cserébe a börtönben lévő „szent harcosok” szabadon engedését követelik.

Következmények

Bezárták az iskolákat, ráadásul több helyen kijárási tilalmat rendeltek el. Az indiai részvény-, a kötvény- és a devizapiacokat is bezárták, a gazdaság komoly károkat szenvedhet - a sorozatos merényletek könnyen elriaszthatják a külföldi befektetőket, főleg hogy a mostani támadás is főleg külföldiek ellen irányult. Az esemény 2009-es választásokon is rendesen befűtheti a helyzetet a jelenlegi kormány számára, a turizmust pedig éveken keresztül vissza fogja vetni, ráadásul újabb olajt önt a hindu-muszlim konfliktusra. A magyar külügyminisztérium hivatalosan is elítélte a merényletet.

Beszélő szemek

A szemtanúk elmondása szerint a terroristák fiatal, 20-25 év közötti, őt fős csoportokban mozgó indiai fegyveresek. Bár a túszok már ki lettek szabadítva, a két szállodában még mindig folyik a véres konfliktus, és több százan zárkóztak be szobájukba. Egy német turista elmondása alapján a vészkijáratokat elzárták, és a szálloda medencéjében két hulla úszott. Más szemtanúk szerint a fiatalok válogatás nélkül tüzeltek a tömegbe, és a gránátoknak sem kerestek eleinte biztosabb célpontot: oda ment, ahol sok ember összegyűlt. Sok sebesültet a Taj Mahal aranyozott poggyászszállító kocsijain toltak ki az épületből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását