Mészárszék luxusszállodákban

Legalább százhuszonöt ember halálát és háromszáz sebesültet követelt a tegnap esti Bombayben (Mumbaiban) elkövetett vérengzéssorozat, ami legfőképp luxusszállodákat és közlekedési csomópontokat érintett. Az iszlám merénylők főleg angol és amerikai turistá

Shiva ölelő karjai

Mi jut eszünkbe Indiáról? Ha széles körben akarunk gondolkozni, akkor a rengeteg nyelv, vallás, nép és kultúra hatalmas, gazdaságilag egyre jobban felfejlődő olvasztótégelye juthat eszünkbe, de ha csak címszavakban akarunk fogalmazni, akkor curry, Gandhi, Gangesz, és Shiva. Ha már Shivánál, a pusztítás istennőjénél tartunk, akkor azért nem árt megemlíteni az elmúlt öt évben elkövetett, összesen több mint 800 halálos áldozatot követelő húsz merényletet - amelybe a mostani még nincs beleszámolva. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy az elmúlt időben kezdett nagyon elharapódzni a dolog: október 30-án tizenkét összehangolt robbantásos merényletet követtek el India északkeleti részén, 76 áldozatot követelve. A felelősséget az addig ismeretlen "Indiai Mudzsahed Iszlamista Biztonsági Erő" vállalta magára.

Kegyetlen erőszak

Kilenc helyszínen, szinte egy időben csaptak le helyi idő szerint este fél tízkor fegyveresek jól szervezett csoportjai. A gránátokkal, Kalasnyikov géppuskákkal felfegyverzett támadók legfőképp luxusszállodákat, turisták által látogatott helyi nevezetességeket, egy kórházat és egy pályaudvart támadtak meg, kegyetlen mészárlást rendezve. Újabb hírek szerint még Chabad Lubavitch ultra-ortodox zsidó szervezet mumbai székhelyét is megtámadták: valaki épp telefonon beszélt a helyi rabbival, amikor hirtelen megszakadt a vonal, és azóta nem hallottak felőle semmit.



A velük összecsapó, jól felszerelt kommandósok és őskori fegyvereket használó rendőrök többüket lelőtték, négy sérült terroristának pedig jelenleg is folyik a kihallgatása. A tűzharcban életét vesztette a bombayi rendőrség antiterrorista osztagának vezetője is.

Az Oberoi és a Taj Mahal luxusszálloda halljában is lángok csaptak ki, ráadásul az utóbbiban kora reggelig dúltak a harcok: több EP képviselő elbarikádozta magát a szálloda egy részében, miközben a kiérkező kommandósok összecsaptak a fegyveresekkel. Nagyjából negyven, többségében külföldi túszt ejtettek a terroristák (tizenötöt a Taj Mahalban, többit az Oberoiban), főleg angol és amerikai útlevéllel rendelkezőkre vadásztak - a dráma több helyen jelenleg is zajlik. Először magyar áldozatokról is szóltak a hírek, de közben kiderült hogy mind Glattfelder Béla Fideszes EP-képviselő, mind munkatársa szerencsésen ki tudott menekülni a szállóból. A rendőrség a Dekkáni Mudzsáhideket gyanítja az akció mögött, akik interneten vállalták is a felelősséget a merényletekért, és a túszok életért cserébe a börtönben lévő „szent harcosok” szabadon engedését követelik.

Következmények

Bezárták az iskolákat, ráadásul több helyen kijárási tilalmat rendeltek el. Az indiai részvény-, a kötvény- és a devizapiacokat is bezárták, a gazdaság komoly károkat szenvedhet - a sorozatos merényletek könnyen elriaszthatják a külföldi befektetőket, főleg hogy a mostani támadás is főleg külföldiek ellen irányult. Az esemény 2009-es választásokon is rendesen befűtheti a helyzetet a jelenlegi kormány számára, a turizmust pedig éveken keresztül vissza fogja vetni, ráadásul újabb olajt önt a hindu-muszlim konfliktusra. A magyar külügyminisztérium hivatalosan is elítélte a merényletet.

Beszélő szemek

A szemtanúk elmondása szerint a terroristák fiatal, 20-25 év közötti, őt fős csoportokban mozgó indiai fegyveresek. Bár a túszok már ki lettek szabadítva, a két szállodában még mindig folyik a véres konfliktus, és több százan zárkóztak be szobájukba. Egy német turista elmondása alapján a vészkijáratokat elzárták, és a szálloda medencéjében két hulla úszott. Más szemtanúk szerint a fiatalok válogatás nélkül tüzeltek a tömegbe, és a gránátoknak sem kerestek eleinte biztosabb célpontot: oda ment, ahol sok ember összegyűlt. Sok sebesültet a Taj Mahal aranyozott poggyászszállító kocsijain toltak ki az épületből.