2024. május 6. - Ivett, Frida

Terroristák eszköztárai a neten

A szélsőséges csoportok új eszközre találtak eszméik terjesztésére a MySpace, a Facebook és más közösségépítő portálokon, valamint a YouTube-hoz hasonló videomegosztó helyeken - állapították meg a szakértők egy washingtoni tanácskozáson, amelyet az intern
2008. november 19. szerda 17:29 - Hírextra
"Ezek a portálok a világháló megkerülhetetlen részévé váltak, emberek milliói kattintanak rájuk, de a jelek arra mutatnak, hogy a gyűlölet vírusa is terjed rajtuk" - jelentette ki a tanácskozáson Christopher Wolf, aki az internetes gyűlöletbeszéd elleni nemzetközi hálózat (INACH) elnöke.
A Franciaország washingtoni nagykövetségén megrendezett kétnapos találkozón Wolf rámutatott, hogy az internetet továbbra is a legkülönbözőbb irányzatú szélsőségesek - antiszemiták, fajgyűlölők, holokauszttagadók, homofóbok és terroristák - próbálják felhasználni.

Stefan Glaser, az INACH egyik alapítója, aki egyben a Jugendschutz.net nevű, fiatalkorúak védelmével foglalkozó webhely illetékese elmondta: "Az újnácik erőteljesen használják a közösségi portálokat új tagok toborzására és arra, hogy beszivárogjanak az ifjúsági szervezetekbe, közösségekbe."

A kedden véget ért tanácskozáson Christopher Wolf annak a véleményének adott hangot, hogy a szélsőségesek az új technológiákat felhasználva sokkal ártalmasabb hatást tudnak elérni, mint a régi, statikus portálokon, mivel már nemcsak szöveges üzeneteiket tudják terjeszteni, hanem hangos szövegeket és egyre inkább videofilmeket is. A YouTube-on sok ezer videó terjeszt rasszista, antiszemita, homofób és a kisebbségek elleni gyűlöletet sugárzó üzeneteket. Vannak ugyan ezeken a portálokon olyan oldalak, amelyek az emberi jogokat hirdetik, de még több olyan akad, amely ördögi képet fest a zsidókról, a muzulmánokról, a melegekről és más kisebbségekről.

"Mindezt tiltják a Facebook és a Myspace illetékesei és ha jelzik számukra az ilyen tartalmakat, az esetek többségében le is veszik őket a hálóról - de minden olyan lap helyébe, amelyet sikerül lezáratni, azonnal legalább egy másik hasonló lép" - tette hozzá a szakértő.

Brian Marcus amerikai belbiztonsági elemző arra mutatott rá, hogy a szélsőségesek a többi felhasználóhoz hasonlóan "elképesztő gyorsasággal alkalmazkodnak az új eszközökhöz és technológiákhoz". A kockázat az, hogy ezek révén "példátlan lehetőségekre tehetnek szert" - fűzte hozzá.

Egy Johannesburgból érkező hozzászólás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet egyben a terrorizmus elleni harcra is teremt lehetőségeket. Ronald Noble, az Interpol főtitkára, aki szervezete konferenciáján vesz részt a dél-afrikai nagyvárosban, a Business Day című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a Facebook és a YouTube portálok, ahová az emberek magánfotóikat is felteszik, átalakítják az emberek közötti kapcsolatokat, új lehetőségeket teremtenek - és ezeket a nemzetközi bűnüldöző szervezet is felhasználja munkájában. Az Interpol körözési listáin 15 ezer bűnöző szerepel, idén eddig 600 körözött személyt vettek őrizetbe, háborús uszítóktól pedofil bűnözőkig.

Arról, hogy ezek közül hány bukott le a web 2.0 technikát alkalmazó portálokon, Noble nem nyilatkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását