2024. május 17. - Paszkál

Megkezdték a tömegsír feltárását

Megkezdték a szovjet katonai tömegsír feltárását Várpalota főterén szerdán; a vár előtti Thuri téren a második világháborúban szovjet katonákat temettek el, majd a későbbiekben egy obeliszket emeltek a tömegsír fölé.
2008. november 26. szerda 15:20 - Hírextra
Németh Árpád, a város polgármestere az MTI-vel közölte, hogy szerdán megkezdték a sírhely feltárását és az exhumálás munkálatait.

Mint mondta, nem szerencsés, hogy a város központi terének egy része temető volt mostanáig, ezért az ott elhantolt szovjet katonák földi maradványait más, méltó helyre kívántuk áthelyezni, s természetesen ott emlékművet is állítani.

Elmondta: még 2007-ben felvették a kapcsolatot Oroszország budapesti nagykövetségével, ahol méltányolták a kérést, ám közölték, hogy ehhez az Orosz Föderáció Kormányának a jóváhagyása szükséges.

Ezt megkaptuk - mondta a polgármester, megjegyezve, hogy természetesen az áthelyezés költségeit teljes egészében Várpalota önkormányzatának kell állnia. Néhány millió forintról lesz szó - tette hozzá.

A polgármester hangsúlyozta: egyes dokumentumok és idős várpalotaiak visszaemlékezései szerint a főtéri tömegsírba mintegy 200-250 szovjet katonát temettek el, akik 1945 tavaszán a Várpalota és környékén dúló, súlyos harcokban estek el.

Németh Árpád rámutatott: nem világháborús emlékműről, hanem sírok megszüntetéséről, pontosabban meghalt katonák földi maradványainak áthelyezéséről van szó, ezért tehát azoknak nem egy város főtere alatt, hanem a temetőben a helyük. Ezzel a nagykövetség is egyetértett - tette hozzá a polgármester.

Tájékoztatása szerint az alsóvárosi temetőben egy külön sírhelyet - katonai temetőrészt - jelöltek ki, ahol méltó kegyeleti szertartással helyezik majd örök nyugalomra a szovjet katonák földi maradványait, illetve felállítanak majd egy új emlékművet is.

Annak a feliratáról még egyeztetések zajlanak - mondta Németh Árpád, megjegyezve: a követség képviselői azt viszont már jelezték, hogy a szovjet kifejezésnek szerepelnie kell az emlékművön, hiszen az elesettek szovjet katonák voltak. A polgármester utalt arra is, hogy a munkálatokról folyamatosan tájékoztatják az orosz nagykövetséget, a Hadisírgondozó Szövetséget, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeumot.
Németh Árpád szerint a sírfeltárás munkálatai - melyet egy temetkezési cég végez - néhány hétig tartanak.
A szerdán délelőtt megkezdett feltárási munka során csupán délután került elő az első csontváz, ugyanis kiderült: a tömegsír teljes területét valamikor vastagon lebetonozták, s ez rendkívül megnehezíti a feltárást. Egy időre le is álltak a munkálatokkal, mert egy másik - lényegesen nagyobb teljesítményű - markológépet kellett a helyszínre szállítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását